Boris Macko Samospráva

Pomoc najslabším pod jednou strechou? V Lučenci je v pláne NOVINKA!

Mesto síce v súčasnosti poskytuje viacero druhov sociálnych služieb, no sú roztrúsené. Situácia sa má čoskoro zmeniť k lepšiemu.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc najslabším pod jednou strechou? V Lučenci je v pláne NOVINKA!
13
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Nové stredisko sociálnych služieb má vzniknúť v nenápadnej a ošarpanej budove na ulici Dr. Herza 24. Aj v súčasnosti slúži na sociálne účely – z jednej tretiny ako nocľaháreň, stredisko osobnej hygieny, práčovňa a denné centrum pre seniorov.

„Mesto Lučenec plánuje rozšírenie doteraz posky­tovanych sociálnych služieb a to komplexným dokončením Strediska sociálnych služieb. Predpokladom je  dokončenie rekonštrukcie budovy v majetku mesta na Ulici Dr. Herza 24 v Lučenci, ktorá je situovaná v centre mesta,“ informovala hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová.

Dodala, že po dokončení rekonštrukcie by slúžila ako komplexné stredisko poskytovania sociálnych služieb občanom, ktorí sú pre svoj zdravotný stav a vek odkázaní na pomoc inej osoby. „V stredisku sociálnych služieb by sa okrem poskytovania už uvedených sociálnych služieb zriadili nové služby,“ doplnila hovorkyňa.

„V rekonštruo­vaných priestoroch strediska sociálnych služieb máme cieľ poskytovať komplexné sociálne služby pre občanov mesta pod jednou strechou, ktoré momentálne mesto poskytuje v iných priestoroch,“ uviedla primátorka Lučenca Alexandra Pivková. Upresnila, že by šlo o dispečing opatrovateľskej služby, požičiavanie pomôcok, sociálne poradenstvo, sociálne služby s použitím telekomunikačných technológií a hlavne terénnu sociálnu službu krízovej intervencie, ktorá v meste veľmi chýba - či už ide o vyhľadávanie rodín a potrebu práce s rodinami, ktoré majú deti s rôznym postihnutím.

Odkiaľ získajú financie?

Rekonštruovaný objekt a stredisko sociálnych služieb poslúži aj na komunitné účely, ako aj sociálne začleňovanie obyvateľov mesta a širšieho regiónu prostredníctvom lepšieho prístupu k sociálnym, kultúrnym a iným službám v centre mesta.

V súčasnosti prebieha príprava projektovej dokumentácie. „Mesto má záujem v prípade vypísania výzvy, uchádzať sa o finančné prostriedky na dokončenie Strediska sociálnych služieb zo štrukturálnych fondov EÚ, alebo hľadať možnosti financovania cez iné zdroje, nevynímajúc rozpočet mesta,“ uzavrela Hrnčiarová.

Pozrite si v našej fotogalérii budovu, v ktorej má vzniknúť stredisko sociálnych služieb!

V OBRAZOCH: V budúcnosti nájdu sociálne slabší pomoc v tejto budove
13
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM