Alžbeta Paulíková Rôzne

Poprosíte o kľúče a môžete si užívať parádny relax: Vo Zvolenskej Slatine štartuje dedinská sauna!

Pozoruhodná myšlienka sa podarila zrealizovať v praxi. Vo Zvolenskej Slatine už o pár dní otvárajú dedinskú saunu.

Ilustračný obrázok k článku Poprosíte o kľúče a môžete si užívať parádny relax: Vo Zvolenskej Slatine štartuje dedinská sauna!
Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostné otvorenie objektu, ako aj prvej saunovej sezóny, sa uskutoční v nedeľu 18. októbra o 15. hodine.

Ako uviedol Martin Cerovský z občianskeho združenia Slovenský skauting, 21. zbor Korčín Zvolenská Slatina, ktoré za celým projektom stojí, dedinská sauna je netradičný projekt výstavby a neziskovej prevádzky vidieckej verejnej sauny. „Cieľom projektu bolo dotvoriť priestor skautskej komunitnej záhrady o relaxačno-rekreačné miesto pre zdravé trávenie voľného času,“ povedal Cerovský.

Tradičné materiály, moderné postupy

Saunový domček navrhol študent architektúry Matej Fekiač. Je to jeho prvý zrealizovaný projekt. V objekte sa spájajú tradičné stavebné materiály s modernými postupmi a formami využitia tak, aby objekt citlivo zapadol do prostredia okolitých vidieckych záhrad.

Obloženie fasády drevom sa realizovalo formou moderného rhombusového obkladu známeho z rakúskych nízkoenergetických domov. Avšak nie je ošetrený ochranným náterom, aby postupne zošedivel a získal vzhľad pripomínajúci drevo na dedinských humnách, ktoré saunový domček obkolesujú. Strecha je pokrytá použitými škridlami, ktoré by inak skončili ako stavebný odpad pri rekonštrukcii jednej z bytoviek vo Zvolene.

Vyše 1000 hodín

Dedinskú saunu postavilo 31 dobrovoľníkov, ktorí na stavbe počas šiestich mesiacov odrobili spolu viac ako 1000 hodín. Sauna bude hneď po oficiálnom otvorení pripravená pre záujemcov. Pred návštevou bude potrebné kontaktovať správcov, ktorí zapožičajú kľúče od objektu. Celý projekt je založený na dôvere, ktorá napomáha lepším vzťahom medzi ľuďmi a rozvoju komunity.

Foto: Martin Cerovský

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM