Michaela Mozolányová Samospráva

Poslanci opäť zasadnú: Riešiť budú použitie ušetrených peňazí a plat primátorky Lučenca

Dnes popoludní sa uskutoční ďalšie pracovné zasadnutie mestského zastupiteľstva v Lučenci. Poslanci majú na programe niekoľko bodov. Medzi nimi aj návrh na použitie rezervného fondu mesta a schválenie platu primátorky na rok 2014.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci opäť zasadnú: Riešiť budú použitie ušetrených peňazí a plat primátorky Lučenca
Zdroj: Dnes24.sk

Do okruhu tém dnešného zasadnutia lučenského zastupiteľstva sa zaradil aj návrh na použitie rezervného fondu mesta Lučenec v roku 2014. Zostatok rezervného fondu k 31.12.2013 je 302 181,51 eur. Prevod prebytku rozpočtu je 1 337 232,01 eur a spolu sú zdroje na rok 2014 1 639 413,52 eur. V materiáloch k dnešnému zasadnutiu sa navrhuje použitie prostriedkov rezervného fondu mesta Lučenec v roku 2014 v celkovej výške 1 567 400 eur. Peniaze by sa mali prerozdeliť napríklad na rozšírenie kamerového systému pre Mestskú políciu, rekonštrukciu ulíc, dobudovanie inline dráhy v parku či znovuzapojenie a rozšírenie rozhlasu.

Aký bude mať primátorka plat?

Ďalšou zaujímavou témou, o ktorej budú poslanci diskutovať je návrh na schválenie platu primátorky na rok 2014. Dôvodná správa k zasadnutiu uvádza, že zo zákona patrí primátorovi plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok a násobku uvedeného v § 4 ods. 1 citovaného zákona podľa počtu obyvateľov.

„Primátorke mesta Lučenec patrí podľa počtu obyvateľov v rozpätí od 20 001 do 50 000 (mesto Lučenec k 31.12.2013 e­vidovalo 27 044 obyvateľov) platová stupnica 7, to je 2,89 násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve,“ uvádza dôvodová správa. Priemerná mesačná mzda v hospodárstve Slovenskej republiky za rok 2013 zverejnená Štatistickým úradom Slovenskej republiky predstavuje 824 eur. Teda priemerná mzda x násobok ( podľa počtu obyvateľov) = plat zaokrúhlený na celé euro hore.

Poslanci budú na dnešnom zasadnutí schvaľovať aj všeobecne záväzné nariadenia mesta o pravidlách pre nakladanie s nájomnými bytmi postavených a nadobudnutých s podporou štátu a všeobecne záväzné nariadenie o poskytovaní sociálnych služieb, o spôsobe a výške úhrad za sociálne služby v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Lučenec.

Bližšie informácie vám prinesieme po dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM