Michaela Mozolányová Samospráva

Poslanci rozhodli: Zbierka na obnovu domu smútku pokračuje

Trvanie dobrovoľnej zbierky na rekonštrukciu budovy bývalej márnice v Lučenci sa predlžuje do konca tohto roka. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva v Lučenci na poslednom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Zbierka na obnovu domu smútku pokračuje
Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo schválilo ešte v apríli 2013 dobrovoľnú zbierku na rekonštrukciu pamätihodnosti bývalého Domu smútku. Zbierka bola realizovaná prostredníctvom dvoch pokladničiek, jednej prenosnej na kultúrnych podujatiach organizovaných magistrátom, ďalšia pokladnička bola umiestnená v kancelárii prvého kontaktu mestského úradu. Prispievatelia mohli poukázať dobrovoľnú sumu aj na účet mesta. Celková vyzbieraná suma bola k 31.12.2013 1 189,60 eur.

Termín predĺženia zbierky poslanci minulý týždeň na zasadnutí schválili. Dôvodom je nedostatok vyzbieraných prostriedkov. „Na rekonštrukciu je potrebná suma približne 25 000 eur,“ uviedla hovorkyňa mesta Lučenec, Mária Bérešová. V prípade, že sa dobrovoľnou zbierkou nepodarí získať peniaze, radnica podľa jej slov dofinancuje potrebnú sumu zo svojho rozpočtu.

Pôvodný Dom smútku ktorý je majetkom mesta Lučenec by mal po rekonštrukcii slúžiť ako ,,Sieň významných osobností“ – pochovaných na Lučenskom cintoríne a ako súčasť prechádzkového okruhu v rámci balíka služieb cestovného ruchu. V budúcnosti by sa tu mali konať malé bohoslužby, zádušné sväté omše, pietne akcie, pietne spomienky na zosnulých počas Sviatku všetkých svätých. Rekonštrukcia pôvodného Domu smútku by mala prispieť aj na aktívnu prezentáciu a rozvoj pamiatkového fondu a ďalšie kultúrno – spoločenské účely.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM