Prokop Slováček Rôzne

Potravinové nákazy: Skryté nástrahy leta, ktoré ho dokážu pokaziť

Ako sa v lete vyhnúť salmonelóze a ostatným infekčným chorobám? Myslite na to, že ani domáce vajcia nie sú úplne bezpečné.

Ilustračný obrázok k článku Potravinové nákazy: Skryté nástrahy leta, ktoré ho dokážu pokaziť
Zdroj: TASR

V lete viac sa viac ako inokedy zvyšuje riziko prenosu viacerých chorôb zo zvieraťa na človeka. Odborníci hovoria o tzv. zoonózach. „Sú to nákazy, ktoré sa prenášajú zo zvieraťa na človeka, alebo prostredníctvom produktov z nich vyrobených,“ vysvetľuje vedúca Oddelenia epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Viera Morihladková.

Najznámejšia je salmonelóza

Najčastejšou potravinovou nákazou u nás je salmonelóza, ktorej výskyt však podľa odborníkov od roku 1998 systematiky klesá. Napriek tomu je to nákaza s najvyššou chorobnosťou. V roku 2015 bolo na celom Slovensku nahlásených 5103 prípadov čo je 94,13 na 100-tisíc obyvateľov.

Mení sa však charakter epidémií – klesajú v zariadeniach spoločného stravovania a naopak, pribúdajú menšie a rodinné epidémie, ktorých spoločným menovateľom je podceňovanie tepelnej úpravy jedál, pripravovaných z vajec, alebo z hydiny.

Čítajte aj: Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

Ani domáce vajcia nie sú bezpečné

Panuje nesprávny názor, že domáce vajcia nemôžu byť kontaminované salmonelou. Domáce sliepky však žijú tiež v nejakom prostredí, ktoré naň pôsobí, môžu prísť do kontaktu s hlodavcami, či výlučkami vtákov, čo sú rezervoáre salmonelózy v prírode, a tak sa dostávajú do domácich chovov. Ani takéto vajce nie je bezpečné.

„Z epidémií v posledných rokoch dominujú práve rodinné domáce epidémie, kde sa z domácich vajec pripravujú majonézy na šalát zo surových vajec, alebo sa pridávajú surové žĺtok do krémov, či surové bielko, aby sa nadľahčilo cesto,“ dozvedáme sa zaujímavú informáciu na úrade zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Nepríjemná hnačka

Druhá najčastejšia potravinová nákaza je kampylobakterióza – hnačkové ochorenie získané z kontaminovanej potravy. Prenáša sa podobne ako salmonelóza. Faktorom prenosu je hydina a výrobky z ovčieho nepasterizovaného mlieka.

Ochorenie sa vyskytuje väčšinou sporadicky, na rozdiel od hromadného výskytu, ktorý je typický pre salmonelózy.

Na rozdiel od salmonelózy výskyt tohto ochorenia má stúpajúci charakter. V tomto roku bolo hlásených už 2506 prípadov. Za touto chorobnosťou je pravdepodobne premorenosť hydiny, kontaminácia pri príprave jedál, ale aj stále zlepšujúca sa laboratórna diagnostika.

Čítajte aj: Ako skladovať potraviny v lete: Niekoľko užitočných rád, ktoré vám zachránia zdravie

Choroby, ktoré sú na ústupe

Sú choroby, ktoré sú na ústupe. Napríklad chorobnosť infekčného ochorenia tularémia (zajačia nemoc) stále klesá. „V minulosti postihovala poľnohospodárov, teraz skôr drobnochovateľov. Napijú sa napríklad z nechránených studničiek, ktoré sú kontaminované močom zvierat. Podobne sa prenáša aj leptospiróza, nákaza, ktorá sa v minulosti pomerne často v SR vyskytovala,“ konštatuje doktorka Morihladková.

Aj besnoty je čoraz menej

Za posledných 7 rokov odborníci nezaznamenali výskyt besnoty u divo žijúcich, ani u doma chovaných zvierat.

„U nás sa vďaka orálnej vakcinácii líšok podarilo obmedziť cirkuláciu vírusu, robí sa trvalý prieskum. Riziko pre človeka sa významne znížilo. Zvieratá však nepoznajú hranice, riziko nového zavlečenia tu je. Okolité krajiny nemajú až takú dobrú situáciu ako my,“ dodala odborníčka.

Čítajte aj: Ako správne skladovať vajíčka v lete? Pozor na kolísavú teplotu

Potravinové nákazy
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM