Eliška Šándorová Rôzne

POTULKY PO SLOVENSKU: Načapujte si minerálny prameň a zdravie priamo z prírody

Slovensko je na výskyt minerálnych a termálnych vôd neobyčajne bohaté. Čo tak nabrať si z nich priamo zo zdroja? Dotyk prírody uhasí smäd i lieči.

Ilustračný obrázok k článku POTULKY PO SLOVENSKU: Načapujte si minerálny prameň a zdravie priamo z prírody
Zdroj: TASR

Od západu po východ je pod zemou ukryté skutočné prírodné bohatstvo, hoci väčšina je zvyknutá kupovať ho priamo z obchodov.

Do spotrebiteľského obalu sa v súčasnosti plní 23 prírodných minerálnych vôd a viac ako 40 rôznych značiek pramenitých vôd vrátane dojčenských a balených pitných vôd. Spomedzi 30 výrobcov minerálnych a pramenitých vôd tvoria 90 percent malé a stredné podniky so silnou tradíciou v konkrétnom regióne.

Liptovský Ján

Turistami vyhľadávaná obec Liptovský Ján je vďaka bohatému výskytu termálnych a minerálnych prameňov obľúbeným miestom pre kúpeľné a rekreačné pobyty.

Ľudia tu odpradávna využívali 14 minerálnych prameňov. Najznámejší, s ľudovým pomenovaním Kaďa, vyviera v prírodnom kráteri a známy je aj vzdialenejším návštevníkom. Účinky liečivej minerálnej vody vo voľne prístupnom udržiavanom prírodnom kúpalisku si môže bezplatne vyskúšať ktokoľvek.

Čítajte aj: Kupujete minerálky podľa zloženia? Aj ročné odobie má vplyv na výber nápojov

„Voda má priaznivý vplyv pri reumatických chorobách, ochoreniach ženských orgánov, kožných ochoreniach či pri poruchách pohybového ústrojenstva,“ vymenoval starosta Liptovského Jána Juraj Filo. Mnohí sa v prameni kúpu aj v zime.

Udržiavaný je aj minerálny prameň Medokýš, ktorý turisti objavia na prechádzke z Liptovského Jána smerom na Liptovský Hrádok, popod horu cez Borovú Sihoť. Na okraji lúky pri ceste v Jánskej doline sa nachádza aj Nadina studnička, kde vyviera zdravá a čistá voda.

Rimavské Brezovo

Tromi minerálnymi prameňmi, nachádzajúcimi sa v katastri obce, sa môže pochváliť Rimavské Brezovo v okrese Rimavská Sobota. Ich okolie samospráva postupne upravuje a podľa slov starostu Mariána Šivaru v budúcnosti plánuje využiť ich turistický potenciál.

„Prvý a najznámejší prameň, ktorý bol aj v minulosti najviac navštevovaný, sa nazýva Štiavnik. V súčasnosti sú tam vybudované aj dva prístrešky, jeden prekrýva prameň a pri ňom je postavený altánok na odpočinutie pre ľudí,“ priblížil starosta.

Určitou nevýhodou tohto minerálneho prameňa je jeho ťažšia prístupnosť, keďže sa nachádza v lesnej kotline a od asfaltovej cesty k nemu vedú iba lesné cestičky. Pešo cez horu trvá cesta k nemu približne 20 minút.

Čítajte aj: Vincentka vo fľašiach je rovnako účinná ako priamo z prameňa

Ďalšie pramene sú prístupnejšie, nachádzajú sa priamo pri ceste smerom na neďalekú obec Kyjatice. „Nižšie položený prameň sa nazýva Divá kyslá alebo aj Cigánka. Minulý rok sme ho vďaka Programu obnovy dediny zrekonštruovali. Dostali sme naň 3500 eur a projekt spolufinancovala aj obec,“ načrtol starosta.

Minerálne pramene pri Rimavskom Brezove, ktorých vodu miestni ľudia nazývajú šťavicou, sú výrazne železité. Podľa starostu sa traduje, že ich voda je výborná pri žalúdočných problémoch a podpore trávenia.

Bešeňová

Dolnoliptovská obec Bešeňová je jednou z bášt využívania termálnych a minerálnych prameňov v regióne Liptov. Na jedinečnosti pridávajú lokalite aj vzácne travertíny, ktoré svojou rozmanitosťou patria k najzaujímavejším pramenistým útvarom v Európe.

V obci sa v súčasnosti nachádza približne 14 prameňov s bohatou mineralizáciou. Okolie každého jedného z nich je charakteristické svojím červenohnedým sfarbením, pretože voda obsahuje veľké množstvo minerálnych látok.

Termálna voda v Bešeňovej má pozitívne účinky na ľudský organizmus, predovšetkým na pohybové a urologické ústrojenstvo, tiež má priaznivé kozmetické účinky. Dobre pôsobí aj na dýchacie ústrojenstvo, najmä na jeseň, v zime a na jar. Termálnu vodu odporúčajú odborníci ľuďom vystaveným stresom.

Brusno

V súčasnosti sa využívajú najmä žriedla Ondrej, Ludwig a Paula. Všetky pramene majú prakticky rovnaké chemické zloženie a využívajú sa na pitnú kúru, ktorej účinok je najvýraznejší pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva.

Prírodný liečivý prameň Ondrej slúži aj k príprave minerálnych uhličitých kúpeľov, ktoré pomáhajú najmä pri ochoreniach srdcovo-cievneho a pohybového aparátu. V plniarni kúpeľov ho tiež plnia do fliaš a expedujú do maloobchodnej siete pod obchodným názvom Brusnianka.

Symbolom Brusnianky je medveď, na ktorého môžu návštevníci okolitých lesov naraziť, takisto ako na vlka, rysa či vysokú zver.

Minerálna voda je vhodná pri nechutenstve, chronických zápalových procesoch močových ciest ako aj pre krytie potreby vápnika, horčíka a fluóru v tele. Jej špecifické účinky sa preukázali pri liečbe chorôb žlčníka, žlčových ciest, pankreasu a pečene. Pitie tejto vody sa odporúča aj pri rekonvalescencii po hepatitídach a chronických zápaloch podžalúdkovej žľa­zy.

Zvolen

Jedným z najbohatších regiónov na výskyt minerálnych prameňov je samotný stred Slovenska, konkrétne Zvolenská kotlina, blízke Podpoľanie a tiež okres Banská Bystrica. Podľa webovej stránky Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) iba v okresoch Zvolen a Detva je 86 minerálnych prameňov. V B. Bystrici a okolí ďalších 69.

Jedným z nich je tzv. staničný medokýš pri Hlavnej železničnej stanici. Prameň sa v týchto dňoch, po dlhých desaťročiach, dočkal novej dlažby i pitnej fontány. V minulosti ho často používali cestujúci i obyvatelia mesta, býval mnohokrát zaplavený dažďovou vodou a zastaraný a poškodený bol aj stojan, z ktorého vyvierala minerálna voda.

Čítajte aj: Kvašná voda z obce pri Prešove: Ľudia na ňu nedajú dopustiť, varia z nej kávu aj polievku

Asi najobľúbenejší je u Zvolenčanov tzv. Červený medokýš pri rieke Hron pod Pustým hradom. Niekoľko pitných minerálnych vôd vyviera aj v neďalekých kúpeľoch Sliač a Kováčová. Najznámejšou sliačskou minerálkou je silne železitá, ktorá vyviera z prameňa Štefánik. Jej okolie zdobí výrazná farebná mozaika od Milana Laluhu.

Stará Ľubovňa

Prírodné bohatstvo severného Spiša a Pienin spočíva v množstve minerálnych prameňov, ktoré sa na tomto území nachádzajú. Podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš Pieniny Eriky Šalatovej je ich tu vyše 80 a aj preto miestna OOCR zmapovala ich výskyt a pre verejnosť pripravila Cestu minerálnych prameňov v tomto regióne.

Ide o turisticky značenú trasu dlhú 118 km, ktorá spája 12 prameňov v 11 obciach regiónu.

„Liečivé vlastnosti prameňov blahodarne pôsobia na ľudský organizmus a sú prospešné pri liečení viacerých chorôb. K azda najznámejším minerálnym prameňom patrí prameň Andrej, z ktorého sa plní Ľubovnianka s veľmi vysokým obsahom magnézia, prameň Sulínka v obci Sulín s využitím pri liečení žalúdočných problémov, prameň Smerdžonka v Červenom Kláštore pri liečení kožných chorôb v kúpeľoch či pramene vo Vyšných Ružbachoch, ktoré priaznivo pôsobia na liečenie srdcovo-cievnych ochorení,“ vysvetlila Šalatová.

Najnavštevova­nejšími prameňmi sú prameň sv. Jána Krstiteľa na hore Zvir v Litmanovej, ktorý je vyhľadávaný pre uzdravenie duše i tela, prameň Andrej v Ľubovnianskych Kúpeľoch, prameň Sulínka v Sulíne a prameň Smerdžonka v Kúpeľoch Červený Kláštor

Herľany

Liečivé pramene v obci Herľany v okrese Košice – okolie boli v minulosti vyhľadávané, keďže tam boli kúpele. Dnes je prístupná už iba časť prameňov. Stále sú však navštevované ľuďmi zo Slovenska, ale i zahraničia.

„Tým, že tu boli kúpele, tak hovorí sa, že Herľany boli taká panská obec, keďže ľudia sa zaoberali službami pre kúpeľníctvo. Kúpele tu boli až do druhej svetovej vojny, kedy sa tu veľa vecí zničilo a potom sa už neobnovili. Aj naša národná prírodná pamiatka Herľanský gejzír súvisí s kúpeľmi. Vrt bol začatý v roku 1870 pre potreby kúpeľov, ktoré tu už vtedy boli,“ uviedla pre TASR starostka obce Herľany Jana Tóthová.

Ako ďalej vysvetlila, voda z prameňov má dobrý vplyv na zažívacie ústrojenstvo a v minulosti sa používala tiež na liečbu ženských ochorení. Obidva pramene sú voľné prístupné.

Voda vyviera v pravidelných 30 až 32 hodinových intervaloch z hĺbky 400 metrov. Nikdy sa však nepoužívala na pitie.

Zaujímavosťou, ktorá láka do obce turistov, je spomínaný Herľanský gejzír. Vrt začali robiť v roku 1870 a o päť rokov neskôr bol ukončený.

Budiš

Neďaleko obce Budiš sa nachádza verejne prístupný prameň známej minerálnej vody. Je to stredne mineralizovaná, hydrogénuhliči­tanovo-síranová, horečnatá, sodno-vápenatá, uhličitá, studená, hypotonická slabo kyslá až neutrálna prírodná minerálna voda. Pramenitá voda Zlatá Studňa sa plní na prevádzke Budiš z nového prameňa Jasenovo.

Tento prameň ukrytý v turčianskej doline je známy svojou výnimočnou čistotou a voda, ktorá z neho vyviera, spĺňa všetky parametre kvality dojčenskej vody.

Jedinečná je minerálna voda Fatra a Fatra extra majú zásaditý charakter a špecifické zloženie, čo ocenia najmä konzumenti, náchylní na vysokú tvorbu žalúdočných kyselín, dnu a cukrovku. Fatra extra má priaznivé účinky pri viacerých chronických i akútnych problémoch a vo svete je iba málo minerálnych vôd obdobného zloženia.

Ilustračné foto, TASR

Minerálne pramene
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM