Marcel Mojžiš Správy

Predaj Oravy odklepnutý: V pamiatkovo chránenej budove bude čínsky obchod!

Samospráva schválila predaj budovy Orava podnikateľom z Rimavskej Soboty. V pamiatkovo chránenej budove bude po novom čínska reštaurácia a predajňa čínskeho textilu.

Ilustračný obrázok k článku Predaj Oravy odklepnutý: V pamiatkovo chránenej budove bude čínsky obchod!
Zdroj: TASR

Ako hovorkyňa mesta Mária Bérešová potvrdila, záujem o kúpu budovy prejavila spoločnosť z Rimavskej Soboty, ktorá tam plánuje zriadenie čínskej reštaurácie a na poschodí bude predávať čínsky textil. Pamiatkovo chránená budova Orava na Masarykovej ulici v centre Lučenca slúžila do roku 2011 ako miesto odborného výcviku pre budúcich kuchárov a čašníkov. Schátrané priestory však nevyhnutne potrebovali investície, na ktoré mesto nemá peniaze.

„Napriek tomu, že bola budova nevyužívaná, z mestského rozpočtu sme na ňu ročne vynaložili 25 000 eur prevádzkových nákladov. Okrem toho sme zaplatili ďalších 3 000 eur za škody, ktoré spôsobili zlodeji. Vykurovanie a prípojka vody nás stáli 19 300 eur. Takéto náklady sme ďalej nemohli znášať, napriek tomu sme neboli úspešní ani vo verejnej súťaži, kde sme budovu ponúkali za cenu určenú znalcom,“ vysvetlila Bérešová.

Z budovy obchodný dom

O budovu prejavili záujem podnikatelia, ktorí ju chcú prerobiť na obchodný dom. Na prízemí má vzniknúť čínska reštaurácia a prevádzka rýchleho občerstvenia. Na poschodí bude predajňa čínskeho textilu.

„Na rekonštrukciu budovy by mesto potrebovalo 250 000 eur. Podnikateľ už zaplatil zálohu 100 000 eur a celkovo dostane budovu za 750 000 eur. K tomu sa zaviazal opraviť strechu, fasádu a kúrenie za ďalších 150 000 eur. Rekonštrukčné práce budú pritom pod dohľadom pamiatkarov. Pre mesto je táto ponuka zaujímavá aj z toho hľadiska, že tam vznikne 20–30 nových pracovných miest,“ doplnila Bérešová.

Mesto predalo Oravu, bude tam čínsky obchodný dom
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM