Boris Macko Kultúra

PREHĽAD 10 podujatí pre Lučenčanov. Kde sa cez týždeň rozhodne nudiť nebudete?

Hľadáte zábavu či oddych a stále ste nenarazili na to pravé orechové? Pre Lučenčanov sme zostavili pestrý výber akcií, z ktorých si vyberie každý!

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD 10 podujatí pre Lučenčanov. Kde sa cez týždeň rozhodne nudiť nebudete?
8
Galéria
Foto: Boris Macko

POÉZIA KAMENINY

do 2.10. 2016, Bebekova veža, Fiľakovský hrad

Jedinečná možnosť vidieť kameninové a keramické výrobky v malebnom prostredí Fiľakovského hradu. Vystavené výrobky sú majstrovským dielom niekdajšej rožňavskej kameninovej manufaktúry. Exponáty pochádzajú z Baníckeho múzea v Rožňave, Východoslovenského múzea v Košiciach a Gemersko – malohontského múzea v Rimavskej Sobote.

ADVOKÁCIA VČERA A DNES

do 2.10. 2016, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Využite poslednú možnosť a pozrite si jedinečnú výstavu venovanú histórii aj súčasnosti advokácie. Odvíja sa na jednotlivých paneloch, ktoré mapujú jej vývoj od starého Ríma po súčasnosť. V doslovnom preklade je advokát ten, kto je privolaný na pomoc. Výstava ako celok je výsledkom spolupráce Univerzitnej knižnice Bratislava a Slovenskej advokátskej komory.

TVORIVÁ DIELŇA

26.9. 2016 od 14.00 do 17.00, Novohradské osvetové stredisko Lučenec

Ak pre vás nie je mydlo len predmetom dennej spotreby, ale chcete si vytvoriť vlastné, je tu pre vás jedinečná príležitosť vytvoriť si mydlo vlastného tvaru a vône. Svoj výrobok si potom môže každý zobrať domov.

PREMENY LUČENCA VO FOTOGRAFIÁCH

27.9. 2016, od 8.15, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Ak vás zaujíma história nášho mesta a aj to, ako kedysi vyzeralo, Novohradské múzeum a galéria ponúka možnosť dozvedieť sa viac. A to vďaka prednáške spojenej s multimediálnou prezentáciou starých a nových fotografií, na ktorých sú zachytené historické budovy a významné pamätihodnosti Lučenca. Práve tak sa dá priblížiť podoba mesta v minulosti a jeho tvár v súčasnosti.

ZATKANÉ

29.9. – 30.9. 2016, Novohradské osvetové stredisko Lučenec

Opäť je tu ďalšia príležitosť, vytvoriť si niečo vlastnými rukami. Tentoraz ide o tvorivé dielne zamerané na tkáčske techniky. Či už ide o tkanie na krosnách, pliesť na cievke a tkať na doštičke. Pozvaní sú predovšetkým seniori, žiaci a študenti, no dvere sú otvorené pre každého, kto má záujem.

KROJE Z VEĽKÉHO LOMU

29.9. 2016 od 11.00, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Štyri ženské kroje – sviatočný, svadobný, smútočný a dievocký z obce Veľký Lom odprezentujú ich majiteľky. Súčasťou podujatia budú aj ukážky čepčenia a úpravy účesu charakteristického pre túto oblasť – na kitu. Program spestria ľudové piesne v interpretácii žien z Veľkého Lomu.

TIMRAVIN CHODNÍČEK

1.10. 2016, od 8.15, pri Gymnáziu B. S. Timravy v Lučenci

Jedinečná turisticko – literárna akcia podujatie oslavuje už 25. výročie. Zároveň prebehne aj 5. ročník podujatia Maľujeme Timravu. Po slávnostnom začiatku pri gymnáziu je naplánovaný odchod autobusov do Timravinej rodnej obce Polichno, kde bude hlavný program. Či už možnosť pozrieť si múzeum spisovateľky, či zúčastniť sa slávnostného otvorenia náučného chodníka. Organizátori zabezpečili aj dopravu späť do Lučenca.

PREZENTÁCIA MIKROREGIÓNU HORNOHRAD

1. 10. 2016, od 10.00 obec Hradište

Ak niekomu názov Hornohrad veľa nehovorí, môže sa o ňom viac dozvedieť v sobotu v obci Hradište. Organizátori pripravili pestrý program. Zaujímavá bude súťaž o najlepšiu klobásu, vystúpenia folklórnych aj hudobných skupín. Nebude chýbať ani tradičné občerstvenie – guláš z diviny, držkový perkelt, či kapustnica.

RUKY ŽELEZA, SRDCE OHŇA

1.10. 2016, od 11.00, obec Hradište

V Hradišti bude jedinečná možnosť vidieť tradičné rómske remeslá. Len pre zaujímavosť, ide hlavne o kováčov, váľkarov, tehliarov a metlárov. Nebude chýbať ani hudba, spev a tanec v podaní Sendreiovcov z Kokavy nad Rimavicou a Slniečka z Poltára.

CHOVATEĽSKÁ BURZA

2.10. 2016, od od 7.00, tržnica Lučenec

Na tradičnej burze zvierat, organizovanej v spolupráci so Slovenským zväzom chovateľov Fiľakovo sa dá výhodne nakúpiť všetko, čo sa týka drobnochovu. Domáce aj exotické zvieratá, ale nájdu sa aj väčšie zvieratá ako kozy, ovce, či prasiatka. Samozrejmosťou sú krmivá a chovateľské potreby.

Pozrite si naposledy našu letnú galériu z ulíc Lučenca!

Čítajte tiež:

FOTO: Lučenecká Ozvena zaujala v Chorvátsku. Folkloristi skúsili odvážny experiment

Od fantasy k toxikológii. Vo Fiľakove si na svoje prídu všetci milovníci kníh

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM