Boris Macko Samospráva

Prekáža vám množstvo reklám na stĺpoch v Lučenci? Mesto ruší zmluvy

Reklamné panely sú na všetkých možných i nemožných miestach. Preto chce lučenecká radnica "upratať", aby ďalej nevznikal chaos.

Ilustračný obrázok k článku Prekáža vám množstvo reklám na stĺpoch v Lučenci? Mesto ruší zmluvy
17
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto chce zabrániť živelnému inštalovaniu panelov na stĺpy verejného osvetlenia. Preto už nedáva súhlas ďalším firmám na takúto činnosť a s ďalšími ruší zmluvy. Hlavným zámerom vedenia mesta je vniesť poriadok, aby reklamné pútače neboli aj na miestach, kde nemajú čo robiť.

Mestské zastupiteľstvo vypovedalo zmluvu zvolenskej firme, ktorá už má prenajaté stĺpy verejného osvetlenia. Zároveň zamietlo návrh na prenájom ďalších 27 stĺpov. Dôvodom bolo porušovanie podmienok, napríklad umiestňovanie dvoch reklamných tabúľ na jeden stĺp. Paradoxne na to doplatila aj lučenecká firma, ktorá umiestňovala svoje pútače na ďalšie stĺpy verejného osvetlenia, no problémy s ňou neboli.

„Mesto chce postupovať rovnako voči všetkým nájomcom stĺpov verejného osvetlenia, ktorí si ich prenajímajú na účely umiestnenia verejno – informačných tabúľ. Pre transparentný prístup by bolo najvhodnejšie vypísať verejnú obchodnú súťaž na prenájom stĺpov na území mesta,“ uviedla dôvod razantného postupu primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Na zasadnutí zastupiteľstva požiadal ešte pred hlasovaním o slovo aj Jaroslav Ivan, majiteľ lučeneckej firmy, ktorej vypovedali nájom. „Keď sme s mestom pred zhruba 20 rokmi podpisovali zmluvu na prenájom, boli sme tu jediní, ktorí túto činnosť vykonávali a platili určité podmienky. Časom sa upravovali a nájom sme poctivo platili. Chápem túto požiadavku mesta, ktorá ale nevznikla kvôli našej firme,“ nebránil sa Ivan postupu mesta. Naopak, chápe, že mesto sa snaží brániť proti postupu firiem, ktoré umiestňujú reklamné pútače na stĺpy osvetlenia bez ohľadu na pravidlá.

Verejná súťaž je najschodnejšia

„Aj keď som, hovorím, sám proti sebe, tiež sa mi zdá ako najschodnejšia cesta verejná súťaž. Z nej by vzišla spoločnosť, ktorá by systém prevádzkovala za pevne stanovených podmienok. Tak, ako sme to robili my, ale nemali sme výhradné postavenie. Budem sa snažiť uspieť v prípadnej verejnej súťaži,“ argumentoval Ivan. Dodal, že v prípade víťazstva v súťaži by aj naďalej dodržiaval pravidlá.

„Teraz je na nás, aby sme určili, kde a na ktorých stĺpoch majú byť v budúcnosti reklamné tabule umiestnené,“ uviedla primátorka. Poslanci napokon schválili vypovedanie zmlúv. Teraz je na ťahu mesto, aby vypísalo novú súťaž na výber firmy, ktorá získa prenájom stĺpov verejného osvetlenia.

Pozrite si v našej galérii zábery z lučeneckých ulíc

Lučenec má svoje čaro aj v zime
17
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM