Alžbeta Paulíková Správy

Prekvapivé zistenie odborníkov TU Zvolen týkajúce sa pohybu medveďov: TOTO sa nesnívalo ani najlepším expertom!

Odborníci z Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene prišli na prekvapivé zistenie. A to sa týka pohybu medveďov. O tomto sa nesnívalo ani tým najlepším expertom!

Ilustračný obrázok k článku Prekvapivé zistenie odborníkov TU Zvolen týkajúce sa pohybu medveďov: TOTO sa nesnívalo ani najlepším expertom!
Zdroj: TASR

Medvede migrujú aj na pomerne veľké vzdialenosti, čo odborníkov z Katedry fytológie Lesníckej fakulty Technickej univerzity (TU) vo Zvolene prekvapilo. Vyplýva to z ich projektu, na ktorom začali pracovať v lete 2013 a skončili na jeseň tohto roka.

„Že medvede migrujú, to sme vedeli, ale že migrujú tak ďaleko, o tom sa nesnívalo ani najlepším odborníkom,“ zdôraznil vedúci tohto projektu profesor Ladislav Paule.

Populácia medveďa

Cieľom projektu bolo s použitím genetických analýz neinvazívnych vzoriek trusu odhadnúť veľkosť populácie medveďa hnedého na Slovensku, hustotu čiastkových populácií a pohlavnú štruktúru. Vďaka tomu dnes možno uviesť relevantný údaj, a teda, že na Slovensku žije 1256 medveďov, viac je samíc.

Ako uviedol Paule, na základe predchádzajúcich výskumov nepredpokladali migráciu medzi západokarpatskou populáciou (stredné a severné Slovensko) a izolovanou východokarpatskou (Poloniny), ktoré sú geneticky navzájom diferencované.

„Z našich výsledkov sme zistili migráciu dvoch jedincov zo stredného Slovenska do Polonín, ako aj viaceré prípady migrácie jedincov na väčšie vzdialenosti aj v rámci stredného a severného Slovenska,“ konštatoval profesor zo zvolenskej TU.

Cestovateľ Iwo

Migrácia medveďa na veľké vzdialenosti bola potvrdená aj telemetricky v máji tohto roku. Medzi najväčších „cestovateľov“ sa rozhodne zaradil medveď Iwo, ktorého označili telemetrickým obojkom na Morskom oku v poľskej časti Vysokých Tatier. Premigroval odtiaľ do Bieszczad cez Maďarsko 380 kilometrov.

„V minulom roku prešpacíroval na Slovensko okolo celého Liptova po Ľubochňu, cez Nízke Tatry naspäť a hibernoval v brlohu pod Slavkovským štítom, čo sa už považovalo za veľkú prechádzku. Tohto roku sa medvedík zobudil 25. apríla, našiel jediný priechod cez diaľnicu, prešiel cez celé Slovensko do Maďarska, kde pobudol asi týždeň. Vrátil sa na Slovensko a pokračoval cez Betliar, podišiel diaľnicu medzi Prešovom a Košicami až prišiel do Bieszczad. Ale to nebol koniec, pokračoval ďalších 150 kilometrov do ukrajinských Karpát,“ priblížil Paule.

O výsledky projektu zvolenských odborníkov sa bude opierať národný program starostlivosti o medveďa. Očakáva sa, že podobná genetická inventarizácia populácie medveďa na Slovensku by sa mala uskutočňovať periodicky na modelových územiach každých päť – šesť rokov.

Môže vás zaujímať:

Veľké hodnotenie fakúlt vysokých škôl: Pozrite, ako sa v rebríčkoch umiestnili tie zvolenské

Sledujte, čo hrozí známej obci pri Zvolene: Môže sa rozdeliť na dve časti a to kvôli zosuvu!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM