Ľubomíra Karmanová Kultúra

Prezident Masaryk navštívil aj Lučenec a jeho okolie: Túto významnú návštevu vo fotografii približuje zaujímavá výstava

Návšteva prvého československého prezidenta Tomáša G. Maryka v Lučenci, Fiľakove, Políchne, či Ábelovej bola významnou udalosťou histórie nášho mesta. Výstava fotografií, ktorá túto návštevu približuje, bude verejnosti prístupná už len niekoľko dní.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Masaryk navštívil aj Lučenec a jeho okolie: Túto významnú návštevu vo fotografii približuje zaujímavá výstava
Zdroj: TASR

Cesty prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka po Slovensku približuje výstava fotografií pod názvom Hrad a Novohrad, ktorú si môžu pozrieť návštevníci Domu Matice slovenskej (DMS) v Lučenci. Ako uviedla riaditeľka DMS Alena Rezková, výstavu usporiadali pri príležitosti 85. výročia Masarykovej návštevy v Novohrade, počas ktorej zavítal do Lučenca, Fiľakova, Polichna a Ábelovej.

„Návštevníci uvidia fotografie zo súkromného života prezidenta a jeho rodinných podujatí. Väčšinu však tvoria fotografie venované jeho cestám po Slovensku,“ uviedla riaditeľka s tým, že snímky Domu Matice slovenskej poskytlo pražské Národné múzeum.

„Všetky fotografie, až na jednu výnimku, vznikli na Slovensku. Tou výnimkou je fotografia, ktorú nasnímali na Sahare, kde sa prezident cez púšť presúval na špeciálnom vozidle,“ dodala.

Túto zaujímavú výstavu si môžu záujemcovia pozrieť už len do 19. októbra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM