Simona Husaniková Rôzne

PRIEHRADY: Vodná nádrž Málinec zásobuje pitnou vodou aj Lučenec a Veľký Krtíš

Zásobovanie pitnou vodou, ale aj protipovodňovú ochranu na hornom toku rieky Ipeľ zabezpečuje vodná nádrž Málinec v okrese Poltár. Ako pre TASR povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno, dielo tvorí vlastná nádrž a úpravňa vody.

Ilustračný obrázok k článku PRIEHRADY: Vodná nádrž Málinec zásobuje pitnou vodou aj Lučenec a Veľký Krtíš
Zdroj: TASR

Problémy s nedostatkom pitnej vody v regióne Ipľa začali ľudia pociťovať už v roku 1977. Riešením bola stavba vodného diela, ktoré začali realizovať 1. apríla 1986. Nádrž uviedli do prevádzky v roku 1994 a v súčasnosti sú z nádrže pitnou vodou zásobované aj mestá Fiľakovo, Lučenec a Veľký Krtíš. V zatopenom území úplne zanikla osada Hámor, ale aj okolité usadlosti Hrozinovo, Chmelná, Šťavica. „Samotné dielo tvorí vlastná vodárenská nádrž na hornom toku Ipľa a úpravňa vody. Výška hrádze je 53 metrov a celkový objem nádrže je vyše 26 miliónov kubických metrov,“ povedal Krno.

Zaujímavosťou je, že rieka Ipeľ má všetkých 12 prítokov v katastri Málinca z pravého brehu. Prítoky Chocholná, či Smolná sú výdatné natoľko, že sú takmer rovnocenné rieke Ipeľ. Práve výdatnosť zdrojov bola rozhodujúca pri výbere stavby pre zásobovanie pitnou vodou v Málinci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM