Ľubomíra Karmanová Správy

Prilákali sme Čechov, aj Maďarov: TOTO zistenie ale určite poteší

Akí sme atraktívni pre turistov? Štatistický úrad vydal správu o cestovnom ruchu v našom okrese a kraji. Chcete vedieť, koľko ľudí nás navštívilo a odkiaľ najčastejšie prichádzali? Tu sú čísla!

Ilustračný obrázok k článku Prilákali sme Čechov, aj Maďarov: TOTO zistenie ale určite poteší
Zdroj: TASR

Ku koncu roka 2014 bolo podľa údajov Štatistického úradu SR v okrese Lučenec 21 ubytovacích zariadení a ich služby využilo 14 160 návštev­níkov. Z nich 69,7 % tvorili domáci a 30,3 % zahraniční návštevníci, ktorí do okresu pricestovali prevažne z Českej republiky a Maďarska.

Priemerná cena za jedno prenocovanie dosiahla v okrese Lučenec 18,53 EUR, v tom u domácich návštevníkov 17,33 EUR a u zahraničných návštevníkov 21,01 EUR. Počet ubytovacích kapacít v okrese sa oproti roku 2013 nezmenil. Potešiteľný je fakt, že celkový počet návštevníkov, ktorí využili ubytovacie zariadenia sa zvýšil o 483 osôb. Nárast nastal u domácich aj zahraničných návštevníkov. Priemerná cena za ubytovanie sa oproti roku 2013 zvýšila o 0,35 EUR.

Čo sa týka celého kraja, ku koncu roka 2014 tu poskytovalo ubytovacie služby 475 ubytovacích zariadení. Najviac cudzincov tvorili občania Českej republiky (5,79 % z celkového počtu návštevníkov), Maďarska (1,73 %) a Nemecka (1,43 %). Na aktívnom cestovnom ruchu sa ďalej výraznejšie podieľali návštevníci Poľska (podiel 1,3 %) a Rakúska (podiel 0,82 %). Priemerná cena za ubytovanie v kraji bola 22,16 eur. Z územného hľadiska bol najvyšší počet ubytovacích zariadení v kraji, až 22,5 %, v okrese Banská Bystrica, kde ubytovali 19,8 % návštevníkov kraja.

Prečítajte si aj: Keď si chcete vyraziť do mesta: 3 podniky v Lučenci, do ktorých sa oplatí zavítať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM