Rôzne Správy

Prínos z hľadiska zamestnanosti, turizmu či skrášlenia prostredia znamená

Ilustračný obrázok k článku Prínos z hľadiska zamestnanosti, turizmu či skrášlenia prostredia
znamená
Zdroj: Dnes24.sk

Prínos z hľadiska zamestnanosti, turizmu či skrášlenia prostredia znamená pre obec Halič v okrese Lučenec nedávno zrekonštruovaný Haličský zámok, v ktorom vznikol hotel. Uviedol to starosta Haliče Juraj Machava s tým, že mnohé obce na Slovensku by rady prijali takéhoto investora, ktorý by k nim prišiel a preinvestoval nemalý balík financií.

„Zámok som si prešiel niekoľkokrát, je skutočne krásny a vidieť, že na materiáloch sa nešetrilo. Majitelia, ktorí doň investovali značné množstvo financií, si tento zámok od nás neodnesú. Stále ostane u nás v Haliči a budeme sa mať čím pýšiť,“ podotkol starosta, podľa ktorého obec, ktorá vznikla v 12. storočí pod hradom, je s ním dodnes úzko spätá.

„V minulosti prinášal obživu ľuďom, ktorí pod ním bývali, a tak je to aj dnes. Na hrade sú zamestnaní ľudia z obce i regiónu a nakoľko patríme do oblasti, kde je vyše 16-percentná nezamestnanosť, vďaka možnosti pracovať v Haličskom zámku bude možno nižšia,“ povedal Machava.

Historický objekt má podľa neho pre obec potenciál aj z turistického hľadiska. „Od otvorenia je to ešte len krátky čas, predpoklad je však taký, že bude vyšší záujem o obec a ľudia sem budú chodiť. Po otvorení zrekonštruovaného zámku sem začali prichádzať turisti a zvedavci nielen zo Slovenska, ale aj spoza hraníc,“ konkretizoval starosta s tým, že ďalší efekt sa môže prejaviť v budúcnosti. „Možno budú vznikať nejaké drobné obchody alebo si podnikatelia budú vytvárať nové živnosti v súvislosti s turizmom,“ načrtol.

V nasledujúcich rokoch plánuje investor revitalizovať park okolo zámku aj s dnes zanedbaným rybníkom a obec i občania budú pri tom podľa starostu nápomocní. „Tešíme sa, že doň budeme môcť chodievať a veríme, že revitalizácia ho dostane do takej podoby, ako vyzeral kedysi,“ zakončil.

Majiteľom Haličského zámku je spoločnosť, ktorá ho získala od Banskobystrického samosprávneho kraja za 48 miliónov korún. Počas rekonštrukcie, ktorá trvala približne 10 rokov, v ňom bolo podľa údajov vlastníka preinvestovaných zhruba 14 miliónov eur.

Zámok v súčasnosti slúži ako hotel, viaceré časti sú však prístupné aj širokej verejnosti. Pracuje v ňom približne 50 zamestnancov, podľa vedenia hotela by po revitalizácii parku a vybudovaní ďalších oddychových a športových zariadení mohol ich počet stúpnuť na zhruba 70.

Pozrite si krásy Haličského zámku v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Veľká rekonštrukcia Haličského zámku. Výsledok stojí za to
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM