Michaela Mozolányová Rôzne

Problémy s cyklotrasou: Tak ľahko sa po nej neprejdeme!

Vyše dvojkilometrovú trať začali budovať už vlani na jeseň, najväčší problém im však momentálne spôsobuje chýbajúci schválený rozpočet mesta. Dožijú sa nadšenci cyklistiky dlho očakávaného cyklochodníka ešte tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Problémy s cyklotrasou: Tak ľahko sa po nej neprejdeme!
Foto: Marcel Mojžiš / Zdroj: Dnes24.sk

Jedna tretina pripravovaného cyklochodníka z Rimavskej Soboty do rekreačnej oblasti Kurinec je už zasypaná betónovou drťou. Vyše dvojkilometrovú trať však tento rok určite nestihnú dokončiť. Podľa primátora mesta Jozefa Šimka je najväčší problém chýbajúci schválený rozpočet mesta.

Poslanci maria plány

Chodník z Rimavskej Soboty do rekreačnej oblasti Kurinec má slúžiť najmä chodcom a cyklistom, aby sa dostali k vode po bezpečnej trase. Začali ho budovať už vlani na jeseň. „Teraz máme približne jednu tretinu chodníka zavezeného drťou. Dohodli sme sa so súčasným majiteľom pivovaru, ktorý v areáli búra betónovú podlahu. Táto suť je pre spevnenie chodníka výborným materiálom a nič nás nestojí. Nebude ho však dosť, preto sme v rokovaní s majiteľom kameňolomu v obci Husiná a vieme sa dohodnúť na kúpe materiálu za dobrú cenu. Teraz je však problém v tom, že poslanci mestského zastupiteľstva navrhujú znížiť rozpočet pre Technické služby mesta, čo by úplne zastavilo vozenie materiálu. Jednoducho by sme nemali ani len na naftu do nákladných áut," povedal Šimko.

Mesto buduje cestičku z vlastných zdrojov

Samospráva sa pri stavbe cyklochodníka nemohla spoľahnúť na eurofondy, pretože v čase zámeru nebola vyhlásená žiadna primeraná výzva. Mesto teda cestičku buduje z vlastných zdrojov. Rozpočet na stavbu bol vyčíslený na jeden a pol milióna eur. „Toľko by sme potrebovali, keby sme si to objednali u dodávateľských firiem. My to robíme svojpomocne. Mali sme na sklade nejaké staré rúry a tie sme použili na dva mostíky. Rovnako je to aj s podkladovým materiálom. Okrem betónu a kameňa z lomu využívame aj starý asfalt, ktorý sme odfrézovali z mestských ciest. Teraz však potrebujeme 70.000 eur na asfaltový koberec. Je to na šírku troch metrov a hrúbku päť centimetrov po celej dĺžke – vyše dvoch kilometrov. Ak by sme mali schválený rozpočet aj s touto sumou, do jesene mohol byť chodník hotový. Takto to budeme musieť odložiť," dodal primátor Rimavskej Soboty.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM