Ľubomíra Karmanová Správy

Prvomájové retro: História pritiahla do parku množstvo zvedavcov FOTO!

Na prvomájové oslavy v sprievodoch, mávatká, či pionierske uniformy a ako chutili pravé nefalšované mäsové párky, si už pamätajú len tí skôr narodení. Nielen na prvomájovú históriu si mohli návštevníci zaspomínať pri netradičnom podujatí v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové retro: História pritiahla do parku množstvo zvedavcov FOTO!
Zdroj: Dnes24.sk

Kúsok histórie sa podarilo organizátorom vniesť do mestského parku prostredníctvom zaujímavých artefaktov z mestského archívu, ale aj zbierok pani Marty Galádovej. Množstvo záujemcov neprilákala oslava prvého mája za socializmu ako taká, ale najmä spomienky na minulosť, ukryté v kronikách, fotografiách, či filmoch.

„Vždy sme si s mojou mamkou dávali stretnutie pri veľkej obuve,“ spomína pri záberoch lučeneckej hlavnej ulice v historickom filme, pani Janka. Na podujatie prišla kvôli spomienkam.

„Nemám rada tých, čo zatracujú všetko, čo sa spája s touto históriou. Mne sa páčili prvomájové sprievody, každý podnik sa na to poriadne pripravoval, aby sa odprezentoval čo najlepšie, no najradšej som mala spartakiádu,“ prezradila sympatická dôchodkyňa.

Pri historickom filme a fotografiách si zaspomínali aj ďalší návštevníci. Na starých záberoch spoznávali svojich známych, zaspomínali na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Snáď najviac upútali zábery z okresnej spartakiády. „Futbalový štadión sa mal v roku 1990 pri príležitosti ďalšej spartakiády zrekonštruovať, bohužiaľ, už sa nestihol. Zostal tak do dnes,“ pousmial sa nad históriou pán Pavol.

„Tak toto by už dnes chalani nedokázali,“ skonštatoval 11-ročný Jozef pri sledovaní spartakiádnych výkonov vtedajších zväzákov. „Toto som nacvičoval aj ja,“ pochválil sa na margo filmových záberov vtedajší člen zväzarmu Pavol. „Kde sa už dnes stretne taká masa ľudí?“ konštatovali dámy, ktoré tiež zaujali zábery z Lučenca v roku 1975.

V parku spomínali desiatky Lučenčanov, ktorí si voľný deň v prírode užívali naplno. Na spríjemnenie atmosféry zahrala hudobná skupina hity, ktoré kedysi tanečníkov dvíhali zo stoličiek.

RETRO máj
31
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM