Michaela Mozolányová Kultúra

Puškin ako inšpirácia pre divadelníkov zo štyroch krajín: TOTO nás čaká už v sobotu pod hradom

Divadelníci zo štyroch krajín zbierajú skúsenosti počas workshopu Vyšehrad bez bariér už po jedenásty raz. V predstavení diela na motívy balady A. S. Puškina budú v tanečnej sekcii predvádzať napríklad aj cigánske tance. Na čo všetko sa môžete tešiť prezradil herec a režisér Vladimír Sadílek.

Ilustračný obrázok k článku Puškin ako inšpirácia pre divadelníkov zo štyroch krajín: TOTO nás čaká už v sobotu pod hradom
Zdroj: TASR

Divadelno-tanečný workshop Vyšehrad bez bariér vyvrcholí po dvoch týždňoch pod fiľakovským hradom už túto sobotu. Ako povedal herec a režisér Vladimír Sadílek, organizátor podujatia, úlohou amatérskych a profesionálnych hercov je nacvičiť a prezentovať sa spoločným vystúpením, kde budú zahrnuté zložky hudby, herectva, ale aj tanca a vizualizácie.

Stretnú sa profesionáli aj amatéri

Divadelníci zo štyroch krajín zbierajú skúsenosti počas workshopu už po jedenásty raz. Doterajších desať ročníkov sa však uskutočnilo v Českej republike. „Tam sa zmenili pomery, preto pokračujeme prvým ročníkom pod Fiľakovským hradom, no zároveň nadväzujeme na tradíciu, takže je to zároveň jedenásty ročník. Ide tu o spoločnú interakciu, aby všetky zložky vytvorili kompaktné tanečno-divadelné predstavenie, a to nielen hereckým a tanečným umením, ale aj prostredníctvom hudby, scénografie, kostýmov. Sú tu pri sebe tak profesionáli, ako aj amatéri. Pod dohľadom lektorov môžu rozvíjať svoj talent, fantáziu a konfrontovať svoje názory a nápady s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, spoznávať sa navzájom a spolupracovať na záverečnom predstavení v mojej réžii," povedal Sadílek.

Dvojtýždňové úsilie zamerali na predstavenie diela Zahynul kôň pod kalinou na motívy rovnomennej balady A. S. Puškina. „Okrem mojej réžie sa pod predstavenie podpisujú aj choreografi Ladislav Cmorej spolu s Davidom Schimmerom, Józef Markocki, lektor výrazového herectva, Dalibor Lang, vedúci dirigent, Marian Lacko scénograf, či Hana Štrbová výtvarníčka kostýmov z Ostravy. Bude to doplnené aj vizuálnymi efektmi premietanými na plátne, aj preto sa predstavenie uskutoční o 19. júla o 22.00 hodine pod hradom Fiľakovo. Je to naozaj náročné predstavenie, kde napríklad v tanečnej sekcii budú predvádzané cigánske tance. Ich herecké zvládnutie s pochopením temperamentu ľudí je skutočne veľmi náročné, takže sa bude naozaj na čo pozerať," doplnil režisér.

Súčasťou sú aj dielne výrazového herectva a pantomímy

Účastníci majú dnes na programe generálnu skúšku. Mimo nácvikov sa sami podieľali na výrobe scény, rekvizít, kostýmov a doplnkov v scénografickej a kostýmovej dielni. Súčasťou sú aj dielne výrazového herectva a pantomímy pod vedením Józefa Markockého z Vroclavu.

Na workshope Vyšehrad bez bariér sa zúčastňujú milovníci divadla, hudby a tanca zo všetkých štátov Vyšehradskej štvorky. Hlavnými organizátormi sú Artové sdružení Cylindr z Ostravy v Česku, Stowarzyszenie Teatr Formy z Vroclavu v Poľsku, Lélekpendítők Társasága zo Salgótarjánu v Maďarsku a Základná umelecká škola z Rimavskej Soboty. Miestnymi partnermi sú Hradné múzeum vo Fiľakove, Mesto Fiľakovo, miestna organizácia Csemadoku a Dom Matice slovenskej vo Fiľakove.

Vladimír Sadilek
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM