Prokop Slováček Rôzne Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Ako husiti dobyli Trnavu? Balónom určite neprileteli

Svätojánsku noc už máme za sebou, ale meno Ján oslávime až dnes. Objavíme aj Severnú Ameriku. Aj tam už možno niekedy spievala Helena Vondráčková.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Ako husiti dobyli Trnavu? Balónom určite neprileteli
Zdroj: internet

Počasie

Asi to ani netreba pripomínať. Teploty na celom Slovensku sa už dva dní šplhajú nad 30 stupňov. Letné počasie bude pokračovať aj v piatok a cez víkend. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na piatok aj na sobotu výstrahy 1. a 2. stupňa pred vysokými teplotami, ktoré budú dosahovať až 36 stupňov.

Najteplejšie bude na západnom, na juhu stredného a východného Slovenska. Platí to najmä v čase od 13.00 do 18.00.

Blahoželáme Jánom

Meno Ján má hebrejský aj nemecký pôvod a v preklade znamená „Boh je milostivý“. Jánovia sú vo svojej podstate veľmi aktívni ľudia, stále sa zapodievajú niečím novým. Vždy pritom dokončia to, čo začali. Dokážu byť nežní, milí a radi sa obetujú pre priateľov. Najviac ich charakterizuje pohyb. Títo muži disponujú nevídanou inteligenciou, schopnosťou logicky uvažovať a hľadať skryté súvislosti.

Stalo sa na Slovensku

1432 – Husiti dobyli Trnavu. Využili lesť, keď sa do mesta, v ktorom sa práve konal trh, dostali prezlečení za kupcov.

2010 – Slovenskí futbalisti zdolali vo svojom poslednom zápase F-skupiny MS 2010 úradujúcich majstrov sveta z Talianska 3:2 a na ich úkor postúpili do osemfinále.

PREČÍTAJTE SI AJ: GALÉRIA Z REGIÓNOV: Zavládli tropické teploty, meteorológovia varujú celé Slovensko

Stalo sa vo svete

1497 – Na ostrove Cape Breton pristál benátsky moreplavec v anglických službách Giovanni Caboto, ktorý hľadal námornú cestu do Číny a objavený ostrov pokladal za Áziu. Zápis o udalosti je prvým presne doloženým dátumom o objave Severnej Ameriky.

1784 – Uskutočnil sa v Baltimore prvý let balónom v USA.

Skladba dňa

V tento deň v roku 1947 sa narodila speváčka i herečka Helena Vondráčková. V roku 1964, ešte ako študentka, vyhrala finále speváckej súťaže Hľadáme nové talenty v pražskej Lucerne. Potom už nasledoval jeden úspech za druhým. Ten trvá dodnes.

Helena Vondráčková
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM