Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Dnes je dôvod mädliť si ruky nad počasím i umývadlom

Vedeli ste, že aj mydlo má svoj deň. A to konkrétne v podobe Svetového dňa umývania rúk mydlom. O dôvod viac dobre si ich vydrhnúť!

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Dnes je dôvod mädliť si ruky nad počasím i umývadlom
Zdroj: TASR

Západ: Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Stred: Prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: Na východnom Slovensku prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny má Terézia

Terézia je zodpovedná. Krstné meno Terézia je gréckeho pôvodu s nie celkom jasným významom. V preklade znamená „pochádzajúca z ostrova Thery“, alebo „záštita“.

Čo sa týka osobnosti Terézií, ich dominantnými vlastnosťami sú spoločenskosť, pevná vôľa, inteligencia a aktívnosť. Majú vrodený zmysel pre zodpovednosť. Môžu sa uplatniť ako k zákazníkom pozorné servírky v reštaurácii, či dôkladné ošetrovateľky, ktoré sa naplno venujú pacientom. Menej sa zaoberajú samy sebou. Bývajú z nich oddané partnerky a matky.

Stalo sa doma

1935 – Narodil sa v Bratislave divadelný a filmový herec IVAN MISTRÍK, člen Novej scény v Bratislave a Činohry SND. Najvýraznejšou divadelnou postavou, ktorú stvárnil, bol knieža Myškin v dramatizácii Dostojevského románu Idiot. Ako vyhranený charakterový herec sa predstavil vo filmoch Vyšší princíp, Orlie pierko či Medená veža a v mnohých televíznych inscenáciách. Zomrel (spáchal samovraždu) 8.6.1982.

1981 – Narodil sa v Žiline snoubordista RADOSLAV ŽIDEK, držiteľ striebornej medaily zo ZOH v Turíne 2006, prvej medaily zo zimnej olympiády pre samostatné Slovensko.

Stalo sa vo svete

Medzinárodný deň bielej palice – vyhlásila ho Svetová únia nevidiacich (WBU) v roku 1964. Európsky regionálny výbor Svetovej rady pre blaho slepcov na návrh Francúzky Guilly d'Herbemontovej zaviedol bielu palicu ako výhradné označenie pre nevidiacich vo všetkých krajinách.

Svetový deň umývania rúk mydlom – je výsledkom iniciatívy Verejno-súkromného partnerstva za umývanie rúk mydlom, ktoré vzniklo v roku 2001. Tvoria ho významní medzinárodní hráči – Detský fond OSN (UNICEF), Svetová banka, Americká agentúra pre rozvojovú pomoc (USAID), Stredisko na kontrolu chorôb a prevenciu, Londýnska škola hygieny a tropických chorôb a ďalšie popredné zdravotnícke inštitúcie, ako aj výrobcovia prostriedkov na osobnú hygienu. Ich spoločným cieľom je znižovať výskyt hnačiek a respiračných ochorení aj podporovať umývanie rúk mydlom. Prvýkrát sa slávil v roku 2008.

Skladba dňa

Hudobným oslávencom (1953) je Tito Jackson, starší brat úspešného Michaela Jacksona, gitarista a vokalista skupiny Jackson Five. V závere 60. rokov vytvorili piati bratia úspešnú skupinu Jackson Five, ktorá sa neskôr premenovala na Jacksons.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM