Eliška Šándorová Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Hrdzovlasá jeseň nám dopraje slnečný deň

Jesennú rovnodennosť máme za sebou. Pred nami je posledný pracovný deň s polooblačným počasím. Teploty budú 15 až 20 °C, oslavujú Zdenky.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Hrdzovlasá jeseň nám dopraje slnečný deň
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: Východniari sa môžu tešiť na podobné počasie, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny majú Zdenky

Ženské meno Zdenka má český pôvod a význam mena je „tu slávna“. Zdenky sú prevažne mlčanlivé a uzavreté do seba, zdôverujú sa iba výnimočne. Usilujú sa získať náklonnosť svojho okolia. Sú pritom úzkostlivé a len málo ovplyvniteľné.

Utiekajú sa k práci, kde môžu uplatniť svoj silný zmysel pre detail a vynikajúcu pamäť. V citovej oblasti ich sprevádzajú pochybnosti o láske, ktorú im partner prejavuje. Majú sklon podliehať depresiám.

Stalo sa doma

1775 – Narodil sa v Bratislave výrobca konštruktér hudobných nástrojov FRANTIŠEK SCHÖLLNAST, ktorý v Bratislave založil podnik na výrobu hudobných nástrojov, ktoré vyvážal do celej Európy. Skonštruoval aj nové dychové nástroje furoju (furollya) a tritonikon. Zomrel 12.9.1844.

1402 – Uhorský kráľ Žigmund udelil mestu Prešov právo meča. Čo znamenalo, že mestský súd mohol vydávať aj rozsudky smrti.

Stalo sa vo svete

1907 – Narodil sa český herec FRANTIŠEK FILIPOVSKÝ. Stvárnil množstvo divadelných a filmových postáv a nezabudnuteľne predaboval francúzskeho herca a komika Louisa de Funesa. Zomrel 26.10.1993.

1932 – Vzniklo Saudskoarabské kráľovstvo, Abdul-Azíz bin Saúd spojil kmene na Arabskom polostrove do jednej krajiny pod svojím menom.

1938 – Narodila sa rakúska filmová herečka ROMY SCHNEIDEROVÁ, známa napríklad stvárnením rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety vo filme Sissi. Zomrela 29.5.1982.

Hudobný kalendár

Dnešným narodeninovým hudobným oslávencom (1943) je spevák Julio Iglesias. V roku 1968 vyhral súťaž mladých spevákov Spanish Song Festival v Benidorme. V roku 1970 reprezentoval Španielsko na veľkej cene Eurovízie v Amsterdame.

So skladbou Gwendolyne skončil štvrtý. Ešte v roku 1970 nahral prvý album s názvom Soy. V roku 1970 sa oženil prvýkrát, za manželku si zobral filipínsku novinárkou Isabel Preysler. Mali tri deti, dcéru Isabel, a synov Julia a Enriqua. Absolvoval päťtisíc koncertov.

Pánsky magazín Maxim zaradil Julia Iglesiasa na štvrté miesto v rebríčku TOP Ten žijúcich sexy legiend. V Bratislave koncertoval 21. júna 2012.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM