Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je pravý jesenný deň bez oblakov

Na jeseň nám príroda dáva svoje posledné plody. Pranostika hovorí, Svätá Tekla posledné jablko zjedla. Teploty budú od 17 až 22 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je pravý jesenný deň bez oblakov
Zdroj: TASR

Západ: Na západnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: Malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: Aj na východe bude malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Ľuboš aj Ľubor

Mužské mená Ľuboš, Ľubor majú český pôvod. Ľuboš vo voľnom preklade znie ako „ľúbený, milý“ a Ľubor ako „mierumilovný“. Ľuboš aj Ľubor sú veľmi podnikaví muži. Nepripisujú pritom veľkú dôležitosť dodržiavaniu istých zásad. Pustia sa do čohokoľvek, len aby sa predviedli a boli ziskoví.

Ak ich v živote prekvapia nejaké problémy, zbežne ich zhodnotia, ale detailmi sa nezaťažujú. Niekedy sú dosť urážliví, precitlivení a majú neprimerané reakcie.

Stalo sa doma

1762 – Narodil sa vo Frankfurte nad Mohanom (Nemecko) židovský rabín a teológ CHATAM SOFER (Moše Schreiber), ktorý od roku 1806 pôsobil ako rabín v Bratislave, kde zvýšil úroveň rabínskej školy, ktorá vychovala niekoľko stoviek rabínov pôsobiacich po celom svete. Pochovaný je v Bratislave na židovskom cintoríne, kde je vybudované Mauzóleum Chatama Sofera. Zomrel 3.10.1839 v Bra­tislave.

1994 – Na pozvanie SAV pricestoval na návštevu Slovenska – vlasti svojich starých rodičov – americký astronaut Eugen Andrew Cernan, ktorý ako veliteľ lode Apollo 17 vystúpil roku 1972 na Mesiac.

Stalo sa vo svete

622 – Mohamed dokončil svoju hidžru – presídlenie z Mekky do Mediny.

1493 – Krištof Kolumbus začal svoju druhú námornú cestu, pri ktorej doplával k Portoriku, Malým Antilám a Jamajke.

Hudobný kalendár

1946 – Narodil sa Jan Nedvěd, skladateľ, spevák a všestranný hudobník. Po hudobných začiatkoch v trampských skupinách založil s bratom Františkom v roku 1972 skupinu Toronto. Tú po pár týždňoch premenovali na Brontosauři.

V roku 1974 vyhrali autorskú súťaž na festivale Porta so skladbou Jana Nedvěda Kamarát. Ešte v tom roku prijali ponuku na spoločné vystupovanie so skupinou Spirituál Kvintet. Prierez ich vlastnej tvorby vyšiel v roku 1985 na albume Na kameni kámen. Zo slávnej éry tejto skupiny sú hity ako Růže z papíru či Na kameni kámen.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM