Ľubomíra Karmanová Samospráva

Rekonštrukcia Obvodného úradu by stála viac ako 6 miliónov: Mesto hľadá riešenie ako to urobiť za menej

Budova na Námestí Republiky, v ktorej sídli aj Obvodný úrad, potrebuje rekonštrukciu. Sumu vyčíslili na viac ako 6 miliónov. Mesto hľadá možné riešenia na realizáciu zámeru. Jednou z nich je odpredaj budovy.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Obvodného úradu by stála viac ako 6 miliónov: Mesto hľadá riešenie ako to urobiť za menej
Zdroj: TASR

Budova na Námestí republiky bola odovzdaná do užívania v roku 1971 a vzhľadom k značnému opotrebeniu celej budovy, rozvodov energií a vysokým prevádzkovým nákladom, je potrebné vykonať jej rekonštrukciu. Informovala o tom na Mestskom zastupiteľstve primátorka mesta Alexandra Pivková. Celkové náklady na rekonštrukciu sa podľa nej odhadujú na 6.526.112,93 €. „Radi by sme znížili podiel investícií do tejto budovy, ale chceli by sme sídliť v tejto budove so štátnou správou,“ uviedla Pivková.

Ako ďalej informovala, Ministerstvo vnútra má záujem o zriadenie spoločného klientskeho centra štátnej správy a samosprávy, vrátane presťahovania správy katastra do tejto budovy a navrhlo niekoľko možnosti spolufinancovania:

  • Odkúpi budovu za 1,– € 60 % podiel budovy a zrekonštruuje svoju časť.
  • Odkúpi budovu za 1,– € alebo v zmysle znaleckého posudku celú budovu, zrekonštruuje ju na vlastné náklady a Mesto bude svoje sídlo riešiť v inej budove vo vlastníctve Mesta Lučenec, alebo bude v nájme v zrekonštruovanej budove.
  • Ďalšou možnosťou je výmena nehnuteľností.

„Mesto navrhne riešenie financovania rekonštrukcie budovy OÚ ponúknutím odkúpenia 60 %-ného podielu budovy MV SR za 1,– € s tým, aby sa MV SR podieľalo na nákladoch na rekonštrukciu budovy v rovnakom pomere v zmysle aktualizovanej projektovej dokumentácie,“ informovala primátorka.

Týmto zámerom by mesto do budúcnosti podľa radnice ušetrilo množstvo finančných prostriedkov. V prvom rade za nájom priestorov, v ktorých momentálne Mestský úrad sídli, ale aj za prevádzkové náklady, ktoré v súčastnosti nezrekonštruovaná budova na Námestí Republiky vyžaduje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM