Jakub Forgács Rôzne

Remeselnícky jarmok aj rytiersky turnaj. Fiľakovské hradné dni odhalili lákadlá

Milovníci histórie, zbystrite pozornosť! Neďaleko Lučenca sa vrátime v čase do dávnych dôb. Nebudú chýbať stredoveký šašo, tance ani sokoliarske predstavenie. Čo všetko sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku Remeselnícky jarmok aj rytiersky turnaj. Fiľakovské hradné dni odhalili lákadlá
Zdroj: TASR

Dejinám hradu i mesta budú venované Fiľakovské historické hradné hry, ktorých 17. ročník sa koná v dňoch 25. a 26. júna vo Fiľakove na juhu okresu Lučenec. O podujatí informovala riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová.

„V sobotu 25. júna od 10:00 čaká na návštevníkov tradičný remeselnícky jarmok na Podhradskej ulici a o 13:00 sa otvára hradné nádvorie s prekážkovou dráhou, historickými hračkami a stredovekým šašom pre najmenších. V rámci hlavného programu, ktorý sa začína o 15:00, si návštevníci môžu vychutnať atmosféru pravého Rytierskeho turnaja, spestreného stredovekými tancami a sokoliarskym predstavením,“ priblížila riaditeľka.

Ďalšia časť programu, nazvaná V tieni tureckého polmesiaca, oživí podľa jej slov historické udalosti zo 16. storočia, spojené s osudom hradu počas takmer 40-ročnej tureckej okupácie. „Jednotlivé ukážky hajdúchov, husárov a janičiarov ukončí rekonštrukcia dobytia a oslobodenia hradu spod tureckej nadvlády,“ ozrejmila Tittonová.

Treťou časťou programu je Stredoveká zábava, ktorá sa začína o 19:30. „Záujemcov čaká menšie pohostenie v sprievode dobovej hudby, výučba stredovekých tancov, bosorácky proces a ohňová šou,“ načrtla riaditeľka s tým, že medzi jednotlivými časťami programu si záujemcovia môžu pozrieť ukážky kováčstva a streľby z dobových zbraní. „Tí statočnejší môžu navštíviť aj dobovú krčmu v kazemate počas celého dňa,“ dodala.

V nedeľu 26. júna, druhý deň podujatia, sa koná 10. ročník medzinárodnej súťaže v historickej lukostreľbe o titul Lukostrelec Novohradu a hodnosť Obranca Fiľakovského hradu. Obidve akcie budú v réžii občianskeho združenia Koháry Fiľakovo, ktoré je spoluorganizátorom podujatia.

Čítajte tiež:

Šomoška pred storočiami dlho hnevala Turkov. Ako im stovka vojakov narobila problémy?

Tajomný pelikán v erbe Lučenca. Rozmýšľali ste niekedy, ako sa tam dostal?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM