Ľubomíra Karmanová Správy

Rezbára Juraja Mertuša zaujali osudy gemerského zbojníka: Na svojich plastikách ho zobrazuje aj s jeho družinou

Drevené plastiky rezbára Juraja Mertuša zobrazujú jeho vzťah k rodnému regiónu. Zaujali ho životné osudy gemerského zbojníka Michala Vdovčíka, ktorého spolu s družinou zachytil vo viacerých dielach. Jeho tvorba bude hlavnou témou mesiaca november v rimavskosobotskom múzeu.

Ilustračný obrázok k článku Rezbára Juraja Mertuša zaujali osudy gemerského zbojníka: Na svojich plastikách ho zobrazuje aj s jeho družinou
Zdroj: TASR

Drevené plastiky rezbára Juraja Mertuša z Gočova (okr. Rožňava) budú predmetom mesiaca november v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote. Ako uviedla etnologička GMM Ľudmila Pulišová, rezbára zaujali životné osudy gemerského zbojníka Michala Vdovčíka, ktorého podobu spolu s členmi jeho družiny zachytil na viacerých drevených plastikách.

„Postupne prešiel k tvorbe plastík jednoduchých dedinských ľudí zachytených pri práci a zábave. Zobrazujú napríklad nočného strážnika – vartáša, pastierku, ženu pri pradení, tanečníkov, píšťalkára. Pri pohľade na ne je zrejmý vzťah tvorcu k rodnému regiónu a ľuďom v ňom žijúcich,“ konštatovala etnologička.

Plastiky Juraja Mertuša sú zhotovené najmä z orechového a lipového dreva. „Autor sa pri ich tvorbe snažil zachytiť všetky detaily a tak je možné na viacerých vidieť napríklad i prvky gočovského ľudového odevu,“ priblížila Pulišová, podľa ktorej je zjavné, že pri ich výrobe rezbár zúročil svoje vedomosti o tradičnej kultúre rodnej obce.

Okrem výroby drevených plastík sa Juraj Mertuš venoval aj tvorbe detských zvukových hračiek, ako kukučka, štebotka, piždik, ktoré už boli takmer zabudnuté. „Za túto prácu, hľadanie pôvodných foriem zvukových nástrojov Gemera, získal v roku 1984 cenu Dr. Ladislava Lenga,“ dodala etnologička.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM