Boris Macko Rôzne

Rezbárske divadlo pred divadlom v Lučenci. Z dreva sa rodia rozprávkové bytosti

Neďaleko centra mesta počuť nezvyklý hluk motorových píl. Našťastie nejde o hromadný výrub stromov, ale prácu umelcov na "rozprávkovom" projekte.

Ilustračný obrázok k článku Rezbárske divadlo pred divadlom v Lučenci. Z dreva sa rodia rozprávkové bytosti
Foto: Boris Macko

Vďaka mladým rezbárom z Akadémie umení v Banskej Bystrici a projektu „Uhádni rozprávku“ spestria Lučenec rozprávkové postavy z dreva. Hneď prvý deň sa štyria študenti usilovne zvŕtali pri vytváraní svojich diel.

„V dnešnej dobe už píla v rukách rezbára nie je ničím neobvyklým. Hlavne ak potrebujete vytvoriť drevenú sochu čo najskôr. Píly sú rýchlejšie a my s nimi vieme robiť rovnako dobre ako s dlátami,“ vysvetľuje študent tretieho ročníka Ivan Murko. „Sme tu štyria a máme vytvoriť osem sôch za tri dni, čo je fuška. Máme čo robiť a bez použitia motorových píl sa to nedá,“ dodal.

Kvôli tomu, aby to stihli, ťahajú 12-hodinové šichty. „Motorovými pílami vytvoríme hrubé obrysy sôch. Dláta a ďalšie rezbárske náradie prídu na rad neskôr. S nimi vytvoríme detaily či mimiku rozprávkových postáv,“ objasňuje ďalší postup mladý sochár.

Napriek trojdňovej makačke nič neľutuje. „Pre mňa je to výzva. Kedysi bolo nepredstaviteľné vytvoriť drevenú vyrezávanú sochu v priebehu niekoľkých dní. Dnes je to realita, ale aj tak to nie je jednoduché. Mám to možno trochu jednoduchšie v tom, že som môjmu otcovi pomáhal na píle,“ uzavrel Murko.

Pozrite si prácu šikovných rezbárov na rozprávkových sochách v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Jeden klik a o PROGRAM máte postarané: 10 tipov na víkendovanie pre Lučenčanov

FOTO: Lučenec bude mať nových obyvateľov: Rozprávkové bytosti

FOTO: Pozrite si prácu rezbárov v centre Lučenca
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM