Ľubomíra Karmanová Správy

Rozhľadňa sa stala novou dominantou obce: Z tejto atrakcie uvidíte až do Maďarska!

Rozhľadňu, nachádzajúcu sa vo výške 467 metrov nad morom, skolaudovali v marci tohto roku a už svojim výhľadom prilákala množstvo návštevníkov. Na severe z nej uvidíte až vrh Tŕstie nad Tisovcom a smerom na juh dovidíte až do Maďarska.

Ilustračný obrázok k článku Rozhľadňa sa stala novou dominantou obce: Z tejto atrakcie uvidíte až do Maďarska!
Zdroj: TASR

Turistická rozhľadňa na kopci Vŕšok nad Rimavskou Baňou v okrese Rimavská Sobota sa stala novou dominantou obce. Ako uviedla starostka Elena Polóniová, rozhľadňa bola skolaudovaná v marci a je už sprístupnená pre turistov.

„Nachádza sa vo výške 467 metrov nad morom. Od dediny je vzdialená približne 1,5 kilometra, prevýšenie predstavuje zhruba 200 metrov, takže ide o pohodovú turistickú trasu. Z rozhľadne je na severe možné dovidieť po vrch Tŕstie nad Tisovcom a smerom na juh až do Maďarska,“ priblížila starostka.

Ako dodala, pri vyhliadkovej veži sa nachádza aj štylizovaný stôl so sedadlami v tvare húb a sochou Permona. „Vytvoril ju náš miestny rezbár Pavel Švantner a symbolizuje banícku históriu obce,“ informovala Polóniová. Hoci je rozhľadňa sprístupnená len pár mesiacov, využíva ju už množstvo návštevníkov z obce a okolia. „Napríklad cez predĺžené májové víkendy tam bola značná návštevnosť a ľudia rozhľadňu hojne využívali,“ povedala starostka. Podľa jej slov je toto miesto už teraz cieľom školských výletov a výprav z detských táborov.

K rozhľadni bude viesť vyznačená odbočka turistickej trasy vedúcej z Rimavskej Bane do Kokavy nad Rimavicou. „Už to riešime s Klubom slovenských turistov v Rimavskej Sobote. Turistické tabule budú osadené na železničnej stanici a v centre obce. Pri radnici a odbočke na turistickú trasu zase umiestnime smerové tabule,“ načrtla plány Polóniová.

Náklady na výstavbu rozhľadne dosiahli 14.990 eur, obec ju financovala z vlastných prostriedkov. „Časť nákladov by však mala byť financovaná z eurofondov cez Miestnu akčnú skupinu Malohont. Už sme podali žiadosť o platbu,“ povedala starostka. Ako spomenula na záver, z turistického hľadiska by doline mohla pomôcť nová cyklotrasa. Tá je naplánovaná z Rimavskej Soboty po Hrachovo, podľa starostky by však bolo dobré, keby cez Rimavskú Baňu pokračovala až na sever okresu do Hnúšte, prípadne do Tisovca.

V regióne nájdete aj ďalšie zaujímavosti, ktoré sa oplatí vidieť. Podobná rozhľadňa sa nachádza aj na vrchu Maginhrad, v obci Nižný Skálnik, alebo najstarší renesančný strop na Slovensku, či zaujímavé miesta priamo v našom meste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM