Michaela Mozolányová Samospráva

Rozhovor s poslancom Grebáčom: Obyvatelia Rúbaniska by o predstavách nemali hovoriť len spoza záclon bytov

Volebný obvod č. 6 tvorí Rúbanisko III. Čo sa na najväčšom lučeneckom sídlisku zmenilo za posledný rok? Akí sú tam občania? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií? Zisťovali sme viac...

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s poslancom Grebáčom: Obyvatelia Rúbaniska by o predstavách nemali hovoriť len spoza záclon bytov
Zdroj: TASR

Volebný obvod č. 6 tvoria Ulice Rúbanisko III čísla 1 – 6 a Rúbanisko III čísla 7 – 52. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú: Dušan Ilčík, Ondrej Balco a Roman Grebáč. A práve s posledným menovaným sme sa porozprávali o situácii v tejto časti Lučenca.

  • Pán Grebáč, skúste nám priblížiť, čo považujete za najväčšiu vec, ktorú sa podarilo zrealizovať vo vašom obvode?

Že sa poopravovali povrchy časti miestnych komunikácií a chodníkov. Začala sa riešiť situácia s parkovaním v novšej časti trojky. Robia sa kroky na vybudovanie nových garáží , aj keď tie ponúkané pozemky sú pomerne drahé a radšej by som hľadal alternatívu ponúknuť lacnejšie z majetku mesta pod sánkarským kopcom ako pokračovanie skupinových garáží Rúbanisko II smerom na Rúbanisko III.

  • V čom vidíte vy možné rezervy v riešení problémov práve v tejto časti?

Stále značné množstvo nevyhovujúcich povrchov mestských komunikácií a chodníkov. Absencia cyklochodníkov z Rúbaniska, kde žije najviac obyvateľov, do centra respektíve do protiľahlých okrajov mesta . Využiť pre to, samozrejme kde sa to priestorovo dá, existujúce chodníky ich rozdelením na polovicu. Polovica pre peších, polovica pre cyklistov. Budovať ďalšie detské ihriská, opraviť asfaltové športové dvorce, konečne doriešiť s majiteľom dobudovanie rozostavanej a hyzdiacej Q 1 D pre ubytovni Spoolu. Takisto doriešiť využitie tržnice na Rúbanisku III, a tiež plechové garáže na novšej trojke. Nemajú čo robiť v centre sídliska, boli postavené načierno takže majiteľom ponúknuť alternatívu ich presťahovania na vopred vybraté miesto niekde na okraji alebo možnosť výstavby kamenných garáží. Dotvoriť sánkarský kopec, každý, kto si dal tú námahu a prešiel sa na jeho vrchol vie, že sú z neho pekné výhľady, že máte celkom iné videnie a predstavy a že by tu pokojne mohol byť pekný altánok alebo vyhliadková vežička.

  • Akými opatreniami by bolo možné podľa vás dosiahnuť zníženie kriminality vo vašom obvode na Rúbanisku III?

Zamestnaním mladých ľudí, a vôbec znížením obrovskej nezamestnanosti všetkých vekových skupín, aby si ľudia vážili prácu iných i tú svoju a nesiahali na majetok iných či nesiahali po nelegálnych zdrojoch financií. Takisto zlepšením výchovných aktivít našich školských zariadení, pretože rodičia na to buď nestačia alebo to vôbec nerobia a napokon zlepšením činnosti polície, ktorú dnes vidím len na cestách pri vyberaní pokút a nie pri potláčaní pouličnej kriminality, krádeží a podobne. Na čo by ste vo vašom obvode prijali viac financií? Určite na tie cesty, chodníky, cyklocesty a garáže, a tiež na rozšírenie či sfunkčnenie kamerového systému aj cestou mobilných fotopascí .

  • Aké sú vaše reálne predstavy, ktoré by ste chceli dosiahnuť ohľadom budúcnosti v obvode?

Tu nejde o moje predstavy, tu ide o predstavy samotných obyvateľov Rúbaníska. Aby o nich nehovorili len spoza záclon svojich bytov, či v pohostinstvách, ale na verejných fórach a tiež trošku aktívnejšie priložili ruku k dielu. Nikdy nezabudnem, keď som pred rokmi sadil stromky okolo „svojho“ baráku na Rúbanisku III. Mimochodom, dodnes sú tam a sú tým, čo mi stále prináša radosť a spokojnosť, že sa nenašiel nikto, kto by mi prišiel pomôcť, ak nepočítam tých, čo občas po mne niečo hodili z okna bytu. Napríklad vajce a rýchlo sa skryli. Naše bývanie, náš život je taký, ako si ho pripravíme, čo preň urobíme. Ak nič tak sa potom nesťažujme.

Foto: ilustračné

Roman Grebáč
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM