Ľubomíra Karmanová Správy

Sezóna bazy je už tu: Kde v okolí Lučenca si ju z prírody môžete nazbierať?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Lučenčania. Ak ju chcete nájsť, stačí sa poobzerať vo svojom okolí. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna bazy je už tu: Kde v okolí Lučenca si ju z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v opustených záhradách, v okolí priehrady, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. Okolie púta svojou rozkvitnutou voňavou korunou, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch.

Baza sa používa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. „Zbieram bazu v Opatovej, zíde sa na sirup. Deti ho majú veľmi radi,„ povedala Janka. "Aj na Rúbanisku, na Jánošíkovej ulici to je tá poza Kaufland a za trojkou za kravínom na lúke rastie,“ hovorí Milan, ktorý objavil bazu pri prechádzkach s rodinou.

Pani Renáta zbiera bazu v neďalekej obci Halič. Využitie má, vraj, táto rastlina bohaté. Údajne sa z nej dá robiť aj pálenka, ale najčastejšie z nej ľudia robia sirup. Fantastický je podľa nej aj bazový džús. Recept je jednoduchý a zaručí vám túto lahôdku bez konzervantov a rôznych farbív.

„Džús robievam z 10 litrov prevarenej vody, kila cukru, z toho 20dkg upáliť na karamel, 2dkg kyseliny citrónovej a dva citróny, 9 kvetov bazy – nechat stáť 24hodín, občas premiešať,“ prezradila recept na svoj osviežujúci nápoj a odporúča podávať ho s ľadovými kockami.

Viete aj vy o nejakej lokalite v okolí Lučenca, kde tento zdravý zázrak rastie, alebo poznáte zaujímavý recept s využitím bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na pavlovicova@global24.sk.

Prečítajte si aj:

Ako najplepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Baza čierna
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM