Simona Husaniková Tlačové správy

Situácia na trhu s bytmi v Lučenci: Takto ju vnímajú realitky

Aké byty sú najviac kupované? Kde v meste sú najdrahšie a kde naopak najlacnejšie byty? Tieto a ďalšie zaujímavé veci týkajúce sa bytov sme zisťovali priamo u ľudí z brandže.

Ilustračný obrázok k článku Situácia na trhu s bytmi v Lučenci: Takto ju vnímajú realitky
Zdroj: TASR

Bez hypotéky si málokto v Lučenci dovolí kúpiť byt

Na základné otázky ohľadom kúpy bytov sme sa pýtali 3 realitných kancelárii v Lučenci. Za MAKRO REALITY nám odpovedal Ivo Tomašovič, za Directreal MM Mário Moze a za ProKlient reality Izabela Balážová.

- Kupujú ľudia byty v Lučenci?

"MAKRO REALITY: Áno, ale veľmi málo

Directreal MM: Áno, kupujú – často sa stáva, že ich jednoducho vypredáme.

ProKlient reality: Ľudia kupujú vždy, veľakrát mám pocit, že podľa počasia :) Bývanie potrebuje každý, tak pohyb je stále. Samozrejme, málo klientov má hotovosť a tak riešia kúpu bytu cez úvery. Ponúk je veľa, tak na obhliadky chodíme s klientmi viac ako pred krízou.

- Aké byty sú najviac kupované?

MAKRO REALITY: Tie, pri ktorých majiteľ spustí cenu pod trhovú cenu. Tie, čo sú na internete sa málokedy predajú, väčšinou za cenu nižšiu ako je uverejnená.

Directreal MM: najčastejšie 1–2izb.max 3.izb

ProKlient reality: Samozrejme lacné byty sú predávanejšie, lebo veľakrát stačí klientovi, aby mal kde bývať a nerieši v akom byte bude bývať. Ak si to klient môže dovoliť, tak potom si kupuje radšej už prerobený byt, aby s ním nemal starosti po kúpe. 3 izbové byty sú tak isto vyhľadávané ako aj menšie. Samozrejme každý sa snaží natrafiť na výhodnú kúpu alebo, aby sa mu podarilo kúpiť pod cenu – teraz je to možné, lebo veľa vlastníkov je nútených predať byt aj pod cenu z finančných dôvodov.

- V ktorých lokalitách v meste sú byty najdrahšie a kde lacnejšie?

MAKRO REALITY: Najdrahšie v centre mesta, Červená armáda a Vajanského, najlacnejšie Rúbanisko III a Opatová.

Directreal MM: najdrahšie novostavby pod cintorínom a okolie Vajanskeho – najlacnejsie Rúbanisko III.

ProKlient reality: Na Rúbanisku sú najlacnejšie byty a to hlavne na III-ke. Oproti centru je aj 3000–5000 EURO rozdiel na cene pri 3 izbovom byte. Najdrahšia lokalita je centrum, pri námestí alebo na M.R Štefánika

- Je priestor aj na zjednávanie cien?

MAKRO REALITY: Áno, v súčasnom období dosť veľký. Majiteľ buď predá byt za cenu, čo navrhne záujemca alebo ho vôbec nepredá. Ponuka výrazne prevyšuje dopyt.

Directreal MM: Áno, v niektorých prípadoch je celkom zaujímavý.

ProKlient reality: Samozrejme je možnosť aj zjednať cenu, hlavne keď má kupujúci hotovosť.

- V ktorom období sa byty najviac kupujú?

MAKRO REALITY: V mesiacoch máj, jún a september, október.

Directreal MM: V podstate počas celého roka.

ProKlient reality: Ja by som povedala, že na jar alebo na jeseň sa najviac kupuje, predáva . Na začiatku roka si každý šetrí na dane alebo čaká na lepšie počasie. V lete sú zasa dovolenky, menej ľudí myslí na kúpu bytov, ale ten kto chce tak kupuje aj v lete napr. namiesto dovolenky. Je to dobrá investícia :)

- Ako to išlo cez zimu?

MAKRO REALITY: Cez zimu sa málokto sťahuje.

Directreal MM: U nás super.

ProKlient reality: Cez zimu to išlo len tak mierne, a to len na začiatku zimy, ale už v januári, vo februári a v marci to bolo pomenej.

- Ako vidíte ďalší vývoj?

MAKRO REALITY: Dosť biedne, ak nezamestnanosť ostane taká veľká ako je, diaľnica sa nepostaví, a mladí ľudia budú naďalej odchádzať za prácou mimo Lučenca.

Directreal MM: Vývoj záleží od viacerých faktorov, najmä od kúpyschopnosti obyvateľstva, ekonomickej sily regiónu.

ProKlient reality: Veľa záleží od bánk, od toho aké úvery ponúkajú. Ak budú výhodné úroky a priateľské podmienky na splácanie, tak to bude lepšie.

- Aká je priemerná cena bytov v našom meste za m2?

MAKRO REALITY: Na cenu za m2 sa v našom meste ľudia nespytujú. Zaujíma ich výmera bytu, lokalita, balkón, výťah a cena za celý byt.

Directreal MM: Od 300–500€ (novostavby nerátame do toho)

ProKlient reality: To je naozaj veľmi individuálne a záleží to predovšetkým od lokality, kde sa byt nachádza.

- Ako to bolo za posledné roky s cenou bytov v Lučenci? Stúpala alebo klesala?

MAKRO REALITY: Posledné 4 roky cena bytov v Lučenci klesala.

Directreal MM: Od r.2010– hovoríme, že je cena „ustálená“

ProKlient reality: Za posledne roky ceny bytov klesali a o dosť. Pred krízou v roku 2008 boli oveľa drahšie byty, 3 izbový kompletne prerobený byt stál aj 50 000 –60 000 eur. V širšom centre sa taký byt dá teraz kúpiť aj za 35 000 – 40 000 eur.

Byty v Lučenci sú s porovnaním bytov v iných krajoch na Slovensku pomerne lacné

Podľa analýzy NBS bola priemerná cena bytov v Banskobystrickom kraji v roku 2012 764 € za m². Slovenský priemer bol pritom 1237 € za m². Z pohľadu ostatných krajov bol teda Banskobystrický kraj medzi lacnejšími alternatívami na bývanie. Pre zaujímavosť, najvyššia priemerná cena bytov v našom kraji bola v roku 2008, keď sa cena vyšplhala až na 851€ za m².
V BA boli byty najdrahšie, a to v priemere po 1661 € za m², v KE to bolo 971 € za m², v TT 824 € za m², v PO 803 € za m². V ZA podobne ako v BB € 760 za m². Najlacnejšie boli v NR (612 € za m²) či v TN 657 € za m².

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM