Michaela Mozolányová Rôzne

Škodlivá huba ničí stromy gaštana jedlého: Túto lokalitu zrejme definitívne odpísala!

Jedna z mála slovenských lokalít výskytu jedinečného stromu, ktorá sa nachádza v našom regióne zrejme definitívne odchádza do minulosti. Z približne stovky stromov gaštana jedlého prežilo dodnes len asi desať. Napadla ich škodlivá huba...

Ilustračný obrázok k článku Škodlivá huba ničí stromy gaštana jedlého: Túto lokalitu zrejme definitívne odpísala!
Zdroj: TASR

Z približne stovky stromov gaštana jedlého, ktoré pred tromi rokmi napadla v obci Krná v okrese Poltár škodlivá huba (Cryphonectria parasitica), prežilo dodnes len asi desať. Jedna z mála slovenských lokalít výskytu tohto jedinečného stromu tak zrejme definitívne odchádza do minulosti. „Aj z tých málo stromov, ktoré tu ostali, je časť už napadnutá hubou a je len otázkou krátkeho času, kedy aj ostatné stromy odumrú," povedala starostka obce Drahomíra Hricová.

Jedlé gaštany začali v obci vo väčšom „vysýchať“ pred tromi rokmi. Obyvatelia, ktorý ich mali zasadené v časti zvanej Čilikovská, si najskôr mysleli, že stromy sú staré a začínajú už vysýchať. Keď sa však zlý stav potvrdil aj na mladých jedincoch, začali tušiť, že niečo nie je v poriadku. So situáciou oboznámili aj odborných pracovníkov ÚKSUP v Lučenci, ktorí odobrali vzorky. Tie potvrdili, že v stromoch je prítomná rakovina gaštana, ktorú vyvoláva práve táto škodlivá huba. „Zainteresovaní sa však po skúsenostiach s liečbou tejto choroby v iných slovenských sadoch zhodli, že by museli byť na záchranu vynaložené veľké finančné prostriedky, navyše s neistým výsledkom, tak ako to bolo v niektorých iných lokalitách, kde stromy už liečili," uviedla Hricová.

Na Slovensku sa huba, ktorá spôsobuje toto ochorenie, vyskytuje od roku 1976. V Európe sa objavila ešte o niekoľko desaťročí skôr. Najviac sa ale prejavila v uplynulých asi 15 rokoch. Len v M. Kameni, kde je najväčšie slovenská gaštanica a kde podľa odhadov rastie asi 3500 stromov, zahynulo v jej dôsledku niekoľko stoviek gaštanov.

Slovenským odborníkom sa za niekoľko rokov výskumu tejto vážnej choroby podarili prvé úspechy, keď získali niekoľko hypovirulentných kmeňov, ktoré ju dokážu liečiť. Všetky zatiaľ pochádzajú z Maďarska, kde tieto kmene vznikli prirodzenou cestou. Skrížením týchto kmeňov sme však získali niekoľko takých, ktoré sa môžu použiť aj na ošetrenie gaštanov na Slovensku. Jedlé gaštany sa pritom nachádzajú v približne 200 slovenských lokalitách, pričom táto choroba sa dnes vyskytuje už asi v štvrtine z nich.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM