Jakub Forgács Samospráva

Škôlka pre integráciu rómskych detí v Lučenci zatiaľ nevznikne. TOTO je dôvod

Predškolské zariadenie pre integráciu detí z marginalizovaných rómskych komunít, ktoré chcela samospráva Lučenca vytvoriť rekonštrukciou svojej budovy na Rázusovej ulici, zatiaľ nevznikne.

Ilustračný obrázok k článku Škôlka pre integráciu rómskych detí v Lučenci zatiaľ nevznikne. TOTO je dôvod
8
Galéria
Zdroj: TASR

Predškolské zariadenie pre integráciu detí z marginalizovaných rómskych komunít, ktoré chcela samospráva Lučenca vytvoriť rekonštrukciou svojej budovy na Rázusovej ulici, zatiaľ nevznikne. Dôvodom je vysoké spolufinancovanie v rámci projektovej výzvy, z ktorej chcelo mesto získať časť prostriedkov. Podľa primátorky Alexandry Pivkovej by ich spoluúčasť bola takmer 332 000 eur z celkovej sumy zhruba 546 000 eur.

„Podľa nášho názoru je toto spolufinancovanie veľmi vysoké, aj keď by sme veľmi radi tento projekt pripravili, keďže na ňom bolo hodne roboty a je investične prichystaný,“ uviedla primátorka. Mesto sa však podľa jej slov plánuje zapojiť do nasledujúcej výzvy, ktorú očakávajú a vedia, že by mohla mať lepšie podmienky.

„Nevzdávame sa, máme informácie, že príde výhodnejšia výzva pre mestá a obce a budeme čakať na päťpercentné spolufinancovanie. Projekt má zmysel, keďže ide o predškolskú výchovu pre naše rómske deti,“ dodala Pivková s tým, že mesto neuvažuje o využití spomínanej budovy na iné účely.

V prípade úspechu v rámci ďalšej výzvy by podľa projektu v zrekonštruovanom objekte mali vzniknúť dve triedy so spálňou a hygienickým zázemím. Celková kapacita zariadenia má byť 32 detí, prvá trieda bude určená pre 13 a druhá pre 19 detí.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Lučenca
8
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM