Ľubomíra Karmanová Správy

Skúška dospelosti na FOTKÁCH: Aha, čoho sa maturanti boja najviac

Definitívna bodka za štúdiom na strednej škole je ústna maturita. Jej neklamnými znakmi sú pekne oblečení mladí ľudia so zelenými stužkami, ktorých v tieto májové dni môžeme stretnúť aj v uliciach nášho mesta. Odštartovala totiž ústna časť skúšky dospelosti. Boli sme pritom.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti na FOTKÁCH: Aha, čoho sa maturanti boja najviac
Zdroj: Dnes24.sk

Na niektorých školách v našom meste sú už maturity v plnom prúde, na iných sa maturanti ešte len zapotia. Maturuje sa na Gymnáziu B. S. Timravy, ale aj na Obchodnej akadémii. Napríklad na Súkromnom gymnáziu v Lučenci sa maturitné skúšky len chystajú.

Na gymnáziách maturujú žiaci zo štyroch predmetov. Na Obchodnej akadémii iba z troch. Za sebou už ale majú praktickú časť odbornej zložky. „Išlo o formu obhajoby vlastného projektu, alebo riešenie komplexnej úlohy,“ priblížila zástupkyňa riaditeľky Obchodnej akadémie Viera Šarkanová. Túto časť maturitnej skúšky zvládli študenti výborne. Pri ústnej časti maturitnej skúšky, sa niektorí zapotili viac.

„Najviac sa bojím slovenčiny a literatúry,“ prezradil jeden z maturantov. „Angličtina je v pohode, z toho sa vykecáme,“ zhodli sa spoločne.

Maturity zo Slovenského jazyka a literatúry, cudzích jazykov, ale aj odbornej zložky, dali maturantom poriadne zabrať. „Učili sme sa počas akademického týždňa, dobiehali sme štyri roky,“ prezradil s úsmevom Nicolas. Dievčatá si to nenechali na poslednú chvíľu. „Opakovali sme si, veď sme sa štyri roky učili, tak to hádam zvládneme,“ dodali.

Stres zo skúšky dospelosti zaháňali maturanti spoločne na chodbách školy. Občas im malou dávkou humoru pomohli aj okoloidúci profesori. Malým vtipom, či úsmevom sa snažili študentov v ich ťažký deň podporiť.

Skúška dospelosti
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM