Ľubomíra Karmanová Správy

Soboťan Andreas Varady patrí medzi najtalentovanejších hodobníkov na svete: Potvrdil to aj na bratislavských džezákoch

Andreas Varady pochádza z Rimavskej Soboty. V desiatich rokoch sa presťahoval s rodinou do Írska. Práve tam sa mu otvorili brány medzi svetovú jazzovú elitu. Podľa hudobnej ikony Quincyho Jonesa je Andreas jedným z najtalentovanejších hudobníkov na našej planéte.

Ilustračný obrázok k článku Soboťan Andreas Varady patrí medzi najtalentovanejších hodobníkov na svete: Potvrdil to aj na bratislavských džezákoch
Zdroj: TASR

V prvý deň Bratislavských jazzových dní sa na pódiu s GrooveHub striedala formácia Andreas Varady Band s hosťujúcim slovenským saxofonistom Radovanom Tariškom. Ešte iba 18-ročný Andreas má slovenské korene, narodil sa v roku 1997 v Rimavskej Sobote. Hrať na gitare sa učil od štyroch rokov, keď mal desať, presťahovala sa rodina do írskeho Limericku.

Andreas začínal ako zázračné dieťa, deväťročný pouličný gitarista na uliciach Limericku a Corku. Ako trinásťročný sa stal najmladším headlinerom v londýnskom klube Ronnie Scott’s, objavil sa na titulke magazínu Guitar Player a pozvali ho na Montreux Jazz Festival. Tam ho počul a videl hrať Quincy Jones. Andreas Várady s ním už onedlho podpisoval zmluvu a vstúpil do prvej ligy jazzu. Podľa hudobnej ikony Quincyho Jonesa je Andreas jedným z najtalentova­nejších hudobníkov na našej planéte.

Varadyho hrdinami boli George Benson a Django Reinhardt. Prvý menovaný ho pred rokom angažoval ako predskokana na svoje americké aj európske turné. Geniálny mládežník mal už vtedy podpísaný kontrakt s kultovou značkou Verve. Album vyšiel v auguste 2014 v produkcii Quincyho Jonesa.

Varady hral prvýkrát s Tariškom vo svojich dvanástich rokoch a druhýkrát v máji tohto roku. Že je zázračný hudobník, plne potvrdil aj na „džezákoch“, fúzia s Radovanom Tariškom slávila úspech, čo ocenilo aj zaplnené hľadisko. „S Andreasom sa nám hralo skvele, on je človek, ktorý neustále hľadá nové formy a veľmi ho to baví, samozrejme aj mňa s ním, motivujeme sa navzájom. Hudba je reč srdca a človek sa potrebuje vcítiť do toho druhého, džez si vyžaduje dokonalú dušu, dokonalého človeka,“ povedal po vystúpení Radovan Tariška.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM