Ľubomíra Karmanová Rôzne

Šomošku chcú rekonštruovať: V pláne majú viacero noviniek

Obec Šiatorská Bukovinka požiadala o poskytnutie dotácie na rekonštrukciu hradu. V pláne majú dostavbu, menšie úpravy, ale aj predĺženie náučného chodníka.

Ilustračný obrázok k článku Šomošku chcú rekonštruovať: V pláne majú viacero noviniek
Zdroj: TASR

Obec na rekonštrukciu hradu prednedávnom požiadala Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) o poskytnutie 7,5 milióna korún. Tie by slúžili na dostavbu východnej bašty hradu a ďalšie jeho úpravy. Okrem toho v západnom krídle chcú zriadiť environmentálne výstavné stredisko.

Podľa starostu Šiatorskej Bukovinky Juraja Badinku podali aj projekt predĺženia pôvodnej trasy náučného chodníka v Národnej prírodnej rezervácii Šomoška. V súčasnosti má dĺžku 1,6 km, začína sa v údolí Bukovinského potoka pri obci Šiatorská Bukovinka a končí na Šomošskom hrade s 106-metrovým prevýšením.

Milovníci prírody majú možnosť počas prechádzky chodníkom pozrieť si okrem iného kamenné more, ktoré vzniklo prirodzeným zvetrávaním bazaltu a gravitačným ukladaním jeho úlomkov na svahu, ako aj kamenný vodopád, ktorý sa pred 4 miliónmi rokov vytvoril z bazaltovej lávy, ktorá stuhla v kráteri bývalej sopky. „Chodník plánujeme predĺžiť o takmer 1,3 kilometra. Povedie od Šomošského hradu popri kameňolome späť do údolia Bukovinského potoka,“ podotkol Badinka.

Súčasne dodal, že návštevnosť tejto prírodnej rezervácie sa z roka na rok zvyšuje. Vlani ju navštívilo vyše 6 000 turistov. Náučný chodník začali rekonštruovať približne pred 12 rokmi. Do užívania ho odovzdali v septembri roku 2000.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM