Ľubomíra Karmanová Správy

Staré fotky Strandu ako parádna inšpirácia: Zmení sa tvár mestského parku?

Mestský park v Lučenci je právom pýchou domácich, veď patrí k tým najkrajším na Slovensku. Niektoré jeho časti, však, oku nelahodia tak ako ostatné. Zmeniť by to mohla revitalizácia, do ktorej sa môžu zapojiť aj samotní Lučenčania.

Ilustračný obrázok k článku Staré fotky Strandu ako parádna inšpirácia: Zmení sa tvár mestského parku?
Zdroj: Dnes24.sk

Náš park patrí medzi najkrajšie na Slovensku a ľudia tu radi trávia čas. Podľa členov združenia Young folks je však škoda, že ho trávia len na začiatku parku, akoby nemali dôvod ísť hlbšie. Mladí aktivisti sa to rozhodli zmeniť a prišli s projektom, ktorý by mal zrevitalizovať miesta, na ktoré nemajú návštevníci dôvod chodiť. Jedným takýmto miestom je aj venčisko psov, kedysi chýrne kúpalisko.

„Jeden pán mi rozprával príbeh o dievčati, ktorú sa snažil zaujať rôznymi krkolomnými skokmi do vody z konára najväčšieho stromu, ktorý na Strande bol," prezradil Ivan Siláči, koordinátor združenia Young folks.

Zašlá sláva tejto časti parku podnietila mladých Lučenčanov k zozbieraniu starých fotografií, ktoré zachytávajú atmosféru Strandu, akou kedysi žil. Práve tie boli motiváciou k projektu revitalizácie tejto časti parku. „Pravdepodobne sa Strandu nebude dať vrátiť tvár kúpaliska, no je tu množstvo ciest, ktorými sa môžeme uberať,“ vysvetlila organizátorka projektu Nikola Kökényová.

Aj preto bola súčasťou výstavy verejná diskusia, kde návštevníci obdržali nákres Strandu, do ktorého mohli podľa vlastných predstáv zakresliť, čo by sa im na danom mieste páčilo.

„Ľuďom by sa najviac páčilo oddychové miesto, pikniková plocha, ohnisko alebo čajovňa v prírode. Odzneli aj viac odvážne nápady ako člnkovanie pre deti, street workout ihrisko či biokúpalisko. Zaujímavé je, že väčšina ľudí na mieste bývalých prezliekární zaznačila pódium, čo značí využitie priestoru na kultúrno-spoločenské podujatia,“ vymenovala nápady Lučenčanov organizátorka.

Svoje nápady môžu Lučenčania aj naďalej vyjadrovať v dotazníku a samozrejme, do projektu sa môžu aj aktívne zapojiť. „Samozrejme, vyhovieť sa všetkým nedá, ale aspoň budeme mať k dispozícii viac nápadov, z ktorých budeme môcť vytvoriť jeden ucelený projekt, ktorý by mal v roku 2016 prejsť do realizačnej fázy,“ povedala na záver Kökényová.

Foto: združenie YOUNG FOLKS

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM