Ľubomíra Karmanová Správy

Starostovia sa stretli s predstaviteľmi Asociácie pre sociálny rozvoj a podporu občanov: Zistili dôležité informácie

V Integračnom centre v Rimavskej Sobote nájdu ľudia bezplatné poradenstvo a právnu pomoc. O činnosti centra informovala Asociácia pre sociálny rozvoj a podporu občanov na stretnutí so starostami obcí Banskobystrického kraja. Integračné centrum by časom malo vzniknúť vo všetkých okresných mestách.

Ilustračný obrázok k článku Starostovia sa stretli s predstaviteľmi Asociácie pre sociálny rozvoj a podporu občanov: Zistili dôležité informácie
Zdroj: Dnes24.sk

Sériu skupinových pracovných stretnutí so starostami okresov Banskobystrického kraja (BBSK) začali pracovníci Asociácie pre sociálny rozvoj a podporu občanov SR (ASRPO). Podľa slov prezidentky ASRPO Andrey Gállovej sú témami týchto stretnutí predovšetkým možnosti spolupráce v oblasti sociálno-ekonomického a regionálneho rozvoja, projektovej činnosti a informovanie o možnosti bezplatného poradenstva v Integračnom centre sociálnej pomoci v Rimavskej Sobote.

„Prvé rokovanie sme absolvovali na obecnom úrade v Hosticiach, kde sme sa stretli so šiestimi starostami južnej časti okresu Rimavská Sobota. Najviac sa hovorilo o problematike nezamestnanosti, ktorá je v tomto regióne výrazným problémom. Informovali sme ich tiež o svojej činnosti, našich cieľoch a úlohách, ako aj o možnosti spolupráce a podpory, ktorú im vieme poskytnúť,“ priblížila Gállová.

Ako dodala, toto podujatie bolo len prvým z plánovaných stretnutí so starostami z celého BBSK a s mnohými ďalšími rokujú aj individuálne. „Všetkým sme navrhli, aby vypracovali štúdiu o lokálnych podmienkach ekonomického rozvoja, ktorá by hovorila o špecifických možnostiach každej obce pri riešení nezamestnanosti,“ povedala prezidentka s tým, že tieto štúdie by mali ASRPO napomôcť pri vytváraní ich koncepcie riešenia nezamestnanosti na regionálnych úrovniach.

Ďalšie stretnutie sa uskutoční v Revúckej Lehote a pozvaní sú naň predstavitelia samospráv z okresu Revúca. „Očakávame, že tohto stretnutia sa zúčastní okolo 14 až 15 starostov. Chceme sa stretávať s menšími, respektíve stredne veľkými skupinami starostov, aby bol väčší priestor na vyjadrenie názorov a diskusiu,“ dodala Gállová.

Rimavskosobotské Integračné centrum sociálnej pomoci bolo otvorené v septembri a je prvé svojho druhu na Slovensku. Poskytuje bezplatné základné a špecializované poradenstvo a právnu pomoc pre všetkých občanov BBSK. Klientom sú v ňom k dispozícii štyria zamestnanci – sociálny pracovník, právnik, finančný poradca a projektový manažér. Ďalšie integračné centrum by malo vzniknúť v prvej polovici roka 2016 v Banskej Bystrici a v pláne je aj zriadenie ďalších vo všetkých krajských a okresných mestách na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM