Ľubomíra Karmanová Rôzne

Štartuje Novohradský jarmok s viac ako tristo ročnou tradíciou: Súčasťou bude aj pivný festival

Už zajtra štartuje 320 ročník Novohradského jarmoku. Hlavnú ulicu zaplní viac ako 250 predajcov.

Ilustračný obrázok k článku Štartuje Novohradský jarmok s viac ako tristo ročnou tradíciou: Súčasťou bude aj pivný festival
Zdroj: TASR

320 ročník Novohradského jarmoku odštartuje už zajtra ráno. Uzavretú Masarykovu ulicu zaplní viac ako 250 stánkov, v ktorých predajcovia ponúknu tradičný jarmočný sortiment. „Novohradský jarmok začne už v piatok 28.8. o ôsmej hodine ráno. Zákazníci budú môcť nakúpiť do soboty 29.8. do 17.00 hod., kedy sa jarmok ukončí a prenechá miesto street dance party,“ informoval Stanislav Spišiak z Referátu kultúry a športu.

„V zhruba 250 stánkoch ponúknu predajcovia zákazníkom tradičný jarmočný sortiment. V ponuke bude textil, obuv, bižutéria, darčeky, cukrovinky, med, ale aj remeselnícke výrobky,“ uviedla Lucia Sujová z Referátu investícií a stratégie.

Jarmok bude od štvrtka popoludnia sprevádzať bohatý kultúrny program. Súčasťou bude aj pivný festival, ktorý vo svojich stanoch ponúkne až 1800 miest na sedenie. Pivkári budú môcť ochutnať 56 druhov piva.

Tradícia Novohradského jarmoku sa udržiava už storočia. Mesto Lučenec získalo privilégium pre jarmoky a trhy začiatkom augusta v roku 1695. „Privílegium dostalo naše mesto od kráľa Leopolda I. Jarmoky vtedy bývali na Tuhárskom námestí, na mieste súčasného Katolíckeho kostola, ale aj pri Opatovskom kaštieli. Špeciálny bol dobytčí jarmok, na ostatných sa predávali poľnohospodárske produkty, priemyselné a remeselnícke výrobky,“ prezradil niečo z histórie Novohradského jarmoku historik Jozef Drenko.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM