Barbara Dallosová Rôzne

Starý vidiecky dom v neďalekej obci mnohí kritizovali, miestnym seniorom to nedalo: Vyhrnuli rukávy a vzniklo TOTO!

Viac ako 200 rokov starý dom ešte pred časom chátral. Pustilo sa doň niekoľko šikovných rúk a dnes púta pozornosť už z diaľky. Starosta s ním má veľké plány...

Ilustračný obrázok k článku Starý vidiecky dom v neďalekej obci mnohí kritizovali, miestnym seniorom to nedalo: Vyhrnuli rukávy a vzniklo TOTO!
Zdroj: TASR

Viac ako 200-ročný Fabkov dom v obci Brehy, v ktorom by raz chceli vystavovať exponáty, dostal vďaka zanieteným dobrovoľníkov z radov miestnych seniorov nový vzhľad. Pozornosť na seba púta svojou belasou farbou i tradičnou slamenou strechou.

Držali sa pôvodných materiálov

Starý vidiecky dom kúpila obec pred pár rokmi so zámerom zriadiť v ňom miestne múzeum. ,,Rozhodli sme sa mu pomôcť, pretože ho v obci pre jeho vzhľad kritizovali," priblížila Mária Fialová z občianskeho združenia Brežan. Len pred pár týždňami začali s prácami, vďaka ktorým je starý dom na nepoznanie.

Podľa Fialovej sa robila tradičná omietka z hliny, konského hnoja, piesku a sečkovice, čo je slama narezaná na sečkovici. ,,Niektoré miesta držali, tie sme nechali, ostatné sme zoškrabali. Aj desať vrstiev maľovky tam bolo," priblížila Fialová.

Dom namaľovali v belasom odtieni. Takúto farbu mal totiž aj v minulosti. ,,Na kúskoch, ktoré sme odlupovali, bolo vidieť, že väčšinou bola tá farba nebová. Do vápna sa dávala buď modrá skalica, alebo svetlička na bielizeň," pokračovala Fialová. Dobrovoľníci, medzi ktorými sa našiel aj manželský pár z Prievidze, upravili i okolie domu. Nový náter postupne dostávajú aj okná a dvere.

Niektorí poslanci v tom zmysel nevidia

Do Fabkovho domu by podľa Fialovej chceli v budúcnosti premiestniť exponáty z pamätnej izby obce. Starosta Brehov Juraj Tencer však hovorí, že predtým bude ešte potrebné dokončiť opravu slamenej strechy. Kým predná strana je v poriadku, zásah potrebuje zadná, teda severná časť strechy, ktorá je aj viac vystavená vplyvom počasia. Podľa Tencera by ju chceli prekryť rákosím.

,,Pokiaľ by to bolo na mne, tak tam hneď zajtra prenesiem dostatočný počet peňazí. Tu budeme musieť nájsť ústretovosť aj v obecnom zastupiteľstve, lebo niektorí poslanci v tom nevidia zmysel, skôr navrhujú, že by bolo najjednoduchšie to zbúrať,„ uviedol Tencer. On má však na zachovanie domu iný názor. ,,Z môjho pohľadu je dôležité to zachovať. Je to najstaršia budova v obci, má viac ako 250 rokov, takže si zaslúži našu pozornosť a má miesto v budúcnosti obce,“ dodal s presvedčením, že sa im ešte tento rok podarí strechu dokončiť.

Z takzvaného Fabkovho domu by mohlo byť múzeum
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM