Ľubomíra Karmanová Správy

Študenti v Lučenci si vyhrnuli rukávy a chytili do rúk motyky, aj hrable: Toto sa im podarilo

Dobrovoľníci z Lučenca si vyhrnuli rukávy. V rámci týždňa dobrovoľníctva sa študenti rozhodli zobrať do rúk motyky, či hrable a pustili sa do spustošeného športoviska.

Ilustračný obrázok k článku Študenti v Lučenci si vyhrnuli rukávy a chytili do rúk motyky, aj hrable: Toto sa im podarilo
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes oficiálne odštartoval týždeň dobrovoľníctva, ktorý sa ukončí 22. septembra. Aktivisti a dobrovoľníci z OZ YOUNG FOLKS z Lučenca sa tentokrát spojili so študentami z Pedagogickej a sociálnej akadémie a vyhrnuli si rukávy. „Gro našich aktivít súvisí s verejným priestorom a záujmom oň. Sami sa aktívne snažíme pretvárať a upravovať okolie, v ktorom žijeme,“ priblížil aktivity Ivan Siláči z OZ Young folks.

V minulom roku sa im podarilo vyčistiť staré hrobky v Kalvínskom cintoríne a Park B. S. Timravy. „Potešil ma dnešný pohľad, že síce sa znovu za garážami hromadí odpad, no jedna z hrobiek dostala nový šat a bola čiastočne zrekonštruovaná, neviem na koho popud,“ dodal Siláči. Tento rok si dobrovoľníci zobrali na mušku zarastené športovisko v záhrade Pedagogickej a sociálnej akadémie.

„Oslovili sme školu, aby v rámci záujmu o využívanie a starostlivosť o územie Pedagogickej záhrady zveľadilo aspoň jej športovú časť, ktorú škola využíva. S pánom riaditeľom Nociarom sme sa dohodli na mimoriadne nadštandardnej spolupráci a vlastne celá vďaka patrí žiakom a študentom školy za ich aktivitu,“ upresnil mladý aktivista.

Pri aktivitách pomohlo aj mesto a poskytlo dobrovoľníkom mechanizmy na uľahčenie práce. Napriek tomu, že dobrovoľníctvo v Lučenci sa pomaly rozmáha, aktivisti si myslia, že Lučenčania zatiaľ stále radšej diskutujú, ako sa postavia k fyzickej práci. „Samozrejme je to horšie pri projektoch, ktorým treba venovať fyzickú námahu, ale aj vtedy sa nám čiastočne darí mobilizovať mladých. Podujatia, ktoré organizujeme na základe istých cieľov, ako by mali priestory vypadať, či diskutovať s občanmi o ich názoroch – tieto majú väčší úspech,“ myslí si Siláči.

Foto: OZ Young folks

Študenti si vyhrnuli rukávy a pustili sa do spustošeného športoviska
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM