Ľubomíra Karmanová Správy

Svadba mimo obradnej siene: Na týchto romantických miestach sa sobášia Lučenčania

Svadba je výnimočný deň, na ktorý chce mať každý pár tie najkrajšie spomienky. Preto sa ho najmä nevesty snažia vyšperkovať tak, aby bol pre mladomanželov, ale aj hostí nezabudnuteľný. K tomu patrí aj miesto sobáša. Nie vždy to musí byť kostol, alebo obradná sieň.

Ilustračný obrázok k článku Svadba mimo obradnej siene: Na týchto romantických miestach sa sobášia Lučenčania
Foto: Ivan Pepich

Svoj veľký svadobný deň chce mať každý pár čo najkrajší. Každá nevesta túži po nezabudnuteľnej svadbe. Jej neoddeliteľnou súčasťou je aj svadobný obrad. Niektoré páry na túto príležitosť volia cirkevný obrad, iné sa rozhodnú uzavrieť civilný sobáš. Tie zabezpečuje v Lučenci Zbor pre občianske záležitosti.

Mimo obradnej siene

„Zbor pre občianskej záležitosti ponúka bezplatne svoje služby všetkým bez rozdielu. Príprava občianskych obradov a slávností si vyžaduje individuálny prístup, v ktorom sa odzrkadľujú požiadavky žiadateľa. Obrad sa spravidla skladá z hudby, básne, spevu, príhovoru rečníka a gratulácie,“ vysvetľuje tajomníčka ZPOZ Renáta Libiaková Peržeľová.

Páry často prichádzajú so svojou predstavou a tak nie je žiadna zvláštnosť, ak na obrade odznie obľúbená pieseň, nevestu privedie syn, či odznie žiadosť o sobáš mimo obradnej siene. „Občianske obrady majú slávnostný charakter s dodržaním scenára, čím sa udržiava niekoľkoročná tradícia. Účinkujúci členovia sa na obrad pripravujú a svojimi aktivitami prinášajú nielen kus umenia, ale najmä ľudskosť ako prejav spolupatričnosti,“ hovorí tajomníčka.

Za miesto sobáša mimo obradnej siene si už Lučenčania vybrali nádherný Mestský park, či záhradu Novohradského múzea a galérie, no sobášilo sa už aj v Redute. Napriek tomu, podľa tajomníčky ZPOZ je najdôstojnejšou práve obradná sieň.

„Stalo sa nám už, že počas obradu začal fúkať vietor a mali sme problém udržať výzdobu obradného stola, aj potrebné dokumenty,“ prezradila Libiaková.

Sobáš je vážny akt

Aktivity ZPOZ zabezpečuje 25-členný kolektív. Pri obradoch účinkujú slávnostní rečníci, smútoční rečníci, recitátorky, organisti, speváčky, či huslista. Jednou zo sobášiacich je aj samotná primátorka mesta Alexandra Pivková, ktorú si z obľubou snúbenci žiadajú pre svoj veľký deň.

„Pre mňa ako sobášiacu je to veľmi pekný pocit stáť pred dvomi ľuďmi plných lásky, sľubov a predsavzatí, ktorí sa rozhodli kráčať spoločne na ďalšej ceste životom a prežiť svoj budúci spoločný život v láske a porozumení. Zároveň je to aj určitá zodpovednosť, pretože sobáš je vážny akt v živote dvoch ľudí,“ konštatuje primátorka.

V roku 2015 sa v našom meste konalo 71 občianskych sobášov, z toho 5 sobášov snúbencov z iných a dokonca aj exotických krajín.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Známa organizátorka svadieb z Lučenca to prezradila: Pozrite, aké požiadavky majú lučenecké nevesty

Lučenecká odborníčka na nechtový dizajn radí: Dámy, dodržte tieto body a určite sa potešíte

Známa lučenská kaderníčka to prezradila: S týmito účesmi na plese zažiarite

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM