Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Zvolen je len ďalšia basa, hovorí väzeň z Guantánama

Smutný život vedú muži prepustení z najtemnejšieho amerického väzenia, ktorých presídlili na Slovensko. Srdcervúcu reportáž priniesol časopis Newsweek.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zvolen je len ďalšia basa, hovorí väzeň z Guantánama
Zdroj: TASR

Kedysi ich Američania považovali za nebezpečných teroristov a zadržiavali ich dlhé roky v otrasných podmienkach za mrežami. Pred dvoma rokmi Obamova administratíva usúdila, že časť z nich už nepredstavuje žiadnu hrozbu a môžu ísť na slobodu.

Osem z nich skončilo na Slovensku. Srdcervúcu reportáž o živote bývalých väzňov z Guantánama priniesol renomovaný časopis Newsweek.

Zvolen je len väčšie Guantánamo

Reportáž časopisu Newsweek je doplnená veľkými fotografiami, ktoré dokumentujú osamelý život Husseina al-Merfedyho. Cez okno ubytovne smutne pozerá na hmlistú noc vo Zvolene, ktorý je už dva roky jeho domovom.

“Mysleli sme si, že budeme slobodní, keď sme odchádzali z Guantánama. Namiesto toho sme išli z malého Guantánama do ešte väčšieho Guantánama,” hovorí al-Merfedy. Aj keď spolu s ďalšími bývalými väzňami nežijú pod zámkou a môžu chodiť kam chcú, cítia sa neustále sledovaní miestnymi ľuďmi.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Vo Veľkej Británii sa tešia na našu vodku

“Zvolenčania na nich zírajú… preto radšej chodia bočnou ulicou popod most, aby sa vyhli nepríjemným pohľadom,” píše Newsweek.

Celý život al-Merfedyho sa odohráva v jeho malej izbe za počítačom. Psychológ mu dal andulku, o ktorú sa stará. Veľa radosti mu to však neprináša. “Keďže som sám strávil celý život v klietke, neznášam pohľad na čokoľvek uväznené za mrežami.”

Ťažký osud

Al-Merfedy pochádza z Jemenu. Je jedným z väzňov, ktorí na Guantáname strávili viac ako desať rokov bez toho, aby si vypočuli nejaké konkrétne obvinenie. Už v roku 2008 ho mali prepustiť, ale dočkal sa až v novembri 2014. Domov sa však vrátiť nemôže, pretože americká vláda sa obáva, že títo väzni by sa mohli pripojiť k extrémistickým bojovníkom, ktorí v ich krajinách vedú vojnu.

“Rozmiestnili ich do cudzích krajín s pre nich úplne neznámou kultúrou, jazykom a náboženstvom, kde sa od nich všetci odvracajú,” cituje Newsweek ich právnika Davida Remesa.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Exmanželka Andreja Danka konvertovala na islam!

Aj keď pre bežného človeka je ťažké súcitiť s mužom podozrivým z terorizmu, riadky o osude bývalých väzňov z Guantánama sa nečítajú veselo.

“Po desiatich rokoch za mrežami by al-Merfedy chcel konečne začať nový život, ale je zaseknutý v medzipriestore – ani uväznený, ani slobodný. Môže síce pracovať, ale nikto ho vo Zvolene nezamestná, chcel by sa oženiť, ale nie sú tu žiadne moslimské ženy, chcel by znovu žiť so svojou rodinou, ale aj po viac ako roku od prepustenia je stále sám,” píše Newsweek.

Minister vnútra Robert Kaliňák už pred dvoma rokmi uisťoval, že títo muži nie sú pre Slovensko nijako nebezpeční. Poslanec Daniel Lipšic to však vníma ako servilitu Ficovej vlády voči USA a vidí v ich prítomnosti určité riziko.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM