Ľubomíra Karmanová Správy

Taká výstava tu ešte nebola: 200 nálezov z dvanástich hradov v regióne

Výnimočnú výstavu, približujúcu stredovekú históriu nášho regiónu a všetko, čo sa podarilo zistiť o tunajších hradoch, otvorili v Gemersko-Malohontskom múzeu. Súčasťou výstavy je zbierka vyše 200 archeologických nálezov z 12 hradov.

Ilustračný obrázok k článku Taká výstava tu ešte nebola: 200 nálezov z dvanástich hradov v regióne
Zdroj: TASR

Výstavu s názvom Hrady v Gemeri-Malohonte, ktorá približuje históriu a súčasný stav opevnených sídiel feudálov a šľachty na území tohto regiónu, otvorili v Gemersko-Malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote. Podľa slov kurátora výstavy a archeológa GMM Alexandra Botoša jej zorganizovanie je pokusom o zhrnutie všetkých informácií o gemerských a malohontských hradoch, ktoré sú v súčasnosti dostupné.

„Počas 133 rokov existencie GMM ide o úplne prvú výstavu, ktorá takýmto spôsobom približuje stredovekú históriu nášho regiónu a všetko, čo sa nám podarilo zistiť o tunajších hradoch, z ktorých väčšina už, bohužiaľ, neexistuje. Jej súčasťou je výnimočná zbierka vyše 200 archeologických nálezov z 12 hradov,“ uviedla riaditeľka GMM Oľga Bodorová.

Návštevníci uvidia napríklad nálezy z komitátneho hradu Gemer, po ktorom bola pomenovaná celá župa a po prvý raz sú verejnosti prezentované nálezy z archeologického výskumu hradu Kapla nad Širkovcami. „Hrady v tomto regióne si dovolím označiť za neznámu a nepreskúmanú krajinu, o ktorej máme len strohé informácie. Bežnému človeku pri zmienke o gemerských hradoch napadne Krásna Hôrka, Muráň a možno ešte na juhu Hajnáčka alebo Hodejov. Podľa našich zistení sa však v tomto regióne nachádzalo až 36 opevnených sídiel vybudovaných v 13. až 16. storočí,“ priblížil Botoš.

Podľa jeho slov však nie je isté, či všetky plnili úlohu hradov. „Niektoré mali možno len funkciu hrádkov a išlo iba o drevozemné stavby s jednou vežovitou budovou,“ dodal kurátor s tým, že táto problematika si žiada rozsiahlejšie výskumy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM