Ľubomíra Karmanová Rôzne

Talentovaný deviatak Dominik z Lučenca má hlavu na správnom mieste: Aha, čo vymyslel!

Tínedžeri sú dnes vo využívaní informačných technológií skutočne perfektní, no sú aj takí, pre ktorých to nie je len prostriedok na sociálny kontakt. Deviatak Dominik Caban našiel svojmu smartfónu špeciálne využitie.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaný deviatak Dominik z Lučenca má hlavu na správnom mieste: Aha, čo vymyslel!
Zdroj: Dnes24.sk

Dominik Caban je deviatak zo základnej školy na Vajanského ulici. Kým jeho spolužiaci hrajú počítačové hry, on sa venuje vede, no a zatiaľ čo jeho rovesníci používajú svoj mobil na telefonovanie, esemeskovanie, či prístup na internet, Dominik ho vie použiť aj na iné veci.

Svojou šikovnosťou získal nielen prvé miesto v Základoškolskej odbornej činnosti, úspešný bol aj v súťaži mladých elektrotechnikov a zaujal aj účastníkov celoslovenského seminára fyzikárov. Vo svojom výtvore deklaroval laminárne prúdenie vody. „Laminárne prúdenie vody dokazuje to, že voda vedie svetlo a teda môže fungovať ako optické vlákno. Ide tu o to, že chcem dokázať, že aj prúdnice vody môžu byť rovnobežné,“ vysvetľuje šikovný žiak.

Vo svojej odbornej činnosti sa dva mesiace venoval vývinu a výrobe svetelnej fontány, ktorej mozgom je doska, fungujúca ako centrálny počítač. „Tým pádom sa dá fontána ovládať aj diaľkovým ovládačom, alebo cez mobilný telefón,“ prezradil Dominik.

Tým menej zainteresovaným, ktorým bežné výrazy mladého elektrotechnika znejú ako cudzie slová vysvetlil, že prúdnice vody vyzerajú, akoby voda pretekala cez tyč, alebo sklo. „V podstate je to všetko len voda, respektíve prúd vody,“ upresňuje Dominik.

„Cez blootooth telefónu sa dá fontána ovládať až do vzdialenosti 30 metrov. Telefónom sa dá navoliť ľubovoľná farba svetla,“

Podľa talentovaného žiaka, sa dá táto fontána využiť pri výučbe fyziky. „Pomôže pri výučbe kvapalín, vlastností vody, deliteľnosti, pružnosti, rovnobežných prúdniciach vody,“ myslí si mladý odborník. Jeho výtvor má však význam aj pre laika. Tí, ktorí sa do týchto vecí vôbec nevyznajú môžu fontánu využívať ako zvlhčovač vzduchu, či spríjemnenie atmosféry pomocou osvetlenia.

Deviatakovi Dominikovi to páli
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM