Jaroslav Dodok Rôzne

Tínedžerka chráni planétu, mení banánové šupy na bioplast

Len 16-ročná Elif chce prispieť k ochrane životného prostredia a vďaka výhre v súťaži Science in Action je o krok bližšie k svojmu snu.

Ilustračný obrázok k článku Tínedžerka chráni planétu, mení banánové šupy na bioplast
Foto: Jaroslav Dodok

Dva roky strávila výskumom a vývojom

Šestnásťročná študentka z Turecka prišla na spôsob, ako premeniť banánové šupy na plasty, ktoré sa v prírode voľne rozložia. Elif Bilgin, ktorá nedávno získala hlavnú cenu v americkej vedeckej súťaži Science in Action, sa o svoje nápady čoskoro podelí aj na veľtrhu Google Science Fair.

Mladá študentka, ktorá odmalička vzhliadala k osobnostiam ako Maria Curie či Thomas Edison, strávila dva roky vývojom techniky na premenu banánových šupiek na plasty. Po tom, ako si všimla, že šupy z manga sa bežne používajú v plastovom priemysle, skúmala, či by banánové šupy nemohli mať podobné využitie. Keďže len v Thajsku sa denne na skládkach hromadí až 200 ton odpadu zo šupiek, uvedomila si, že jej vynález by mohol byť užitočný vo viacerých smeroch.

Bioplast z banánových šúp má svoje využitie

Tínedžerka preto vypracovala chemický postup, ktorý zo šúp oddelí škrob a celulózu obsiahnutú vo vonkajšej vrstve a poslúži na výrobu bioplastu. Ten sa podľa názoru mladej vedkyne môže využiť v oblastiach, kde sú potrebné plasty so skrátenou životnosťou, ale údajne aj na izoláciu drôtov či na výrobu protéz. Bioplast z banánových šúp pomôže znížiť spotrebu ropy a prispeje k ochrane životného prostredia.

„Výhra v tejto súťaži ma posunula o obrovský krok bližšie k môjmu snu. Chcela by som študovať medicínu a výhra mi umožní financovať štúdium. Čo je však ešte dôležitejšie, výhra mi dokázala, že som na správnej ceste, čo sa týka mojej budúcnosti a že veda je naozaj moje poslanie,“ uviedla Elif, ktorá si zo súťaže spolu s hlavnou výhrou odniesla 50-tisíc dolárov.

„Znamená to, že môj projekt má potenciál stať sa jedným z riešení narastajúceho problému znečistenia životného prostredia spôsobeného plastami na ropnej báze. Tiež to pre mňa znamená, že som práve naštartovala proces zmeny sveta, čo mi dáva pocit skutočného víťazstva,“ tešila sa tínedžerka, ktorá už onedlho odcestuje na tretí ročník vedeckého veľtrhu priamo do komplexu Google v Mountain View, kde bude súťažiť s ďalšími mladými vedeckými nádejami.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM