Prokop Slováček Správy

Tipy, ako bezpečne a bez úhony prežiť dušičkové návštevy cintorínov

Výtržníctvo a krádeže na cintorínoch majú rastúci trend. A v nasledujúcich dňoch si treba dávať pozor aj na bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku Tipy, ako bezpečne a bez úhony prežiť dušičkové návštevy cintorínov
Zdroj: TASR

Podľa správcov cintorínov sú častým objektom zlodejov nielen kvety, vence a mosadzné svietniky, ale aj medené a železné kríže alebo stojany. Nezastavia sa dokonca ani pred ničením alebo odcudzením mramorových pomníkov.

Každú, aj drobnú krádež vázy či lampáša, by mal poškodený nahlásiť správcovi cintorína. Množstvo cintorínov, najmä väčších, spolupracuje s políciou. Tá môže na miestach posledného odpočinku hliadkovať aj v noci, keď sú pre verejnosť zatvorené.

Uvažujte nad poistením

„Pokiaľ vám vandali spôsobili škodu väčšieho rozsahu, kontaktujte políciu priamo. Nezabúdajte, že takýto čin nemusí byť klasifikovaný iba ako bežná krádež, ale ako hanobenie miesta posledného odpočinku,“ radí Martina Cvachová z poisťovne Groupama.

Existuje aj možnosť dať si rodinný hrob poistiť. Ochránite sa nielen pred vandalmi a zlodejmi, ale aj pred prírodným živlom. Víchrica, krupobitie, polámané konáre dokážu na pomníkoch napáchať obrovské škody.

Na čo by sme si mali dávať na cintorínoch pozor?

  • Pozor na vreckárov, otvorené kabelky a tašky, tlačenicu.
  • V tomto období vyrážajú na cesty sviatoční vodiči. Buďte ešte opatrnejší ako obvykle. Vlani sa od 30. októbra do 3. novembra stalo 211 nehôd, pri ktorých zahynulo 6 osôb.
  • Nezabúdajte na reflexné prvky. Nielenže tým zvýšite svoju bezpečnosť, ale vyhnete sa aj pokute, pretože od roku 2014 je pre chodcov pohybujúcich sa po ceste alebo v jej blízkosti nosenie reflexných prvkov povinné.
Tipy, ako bezpečne a bez úhony prežiť dušičkové návštevy cintorínov
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM