Boris Macko Kultúra

TOP 10 septembrových akcií. Poznačte si to naj, čo sa chystá v Lučenci a okolí

Prázdniny sú na konci a nový mesiac odštartoval. Ani v septembri však v našom meste nuda nehrozí. Čo všetko sa oplatí zažiť? Prinášame vám výber desiatich akcií!

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 septembrových akcií. Poznačte si to naj, čo sa chystá v Lučenci a okolí
Foto: Boris Macko

IQLANDIA

5. – 18. 9. 2016, OC Galéria Lučenec

Unikátna interaktívna výstava Iqlandia s 34 vystavenými zaujímavými exponátmi a panelmi optických klamov. Rôzne fyzikálne javy tu budú vysvetlené a predstavené zábavnou formou, ktorá má prilákať hlavne deti a mládež.

BZOVSKÉ SKLÁRSKE DNI

7.9. 11.9. 2016, Dolná Bzová pri starej sklárskej peci

Jedinečné podujatie predstavuje stretnutie miest a obcí z Novohradu a Podpoľania, v ktorých sklári z Moravy a Nemecka založili sklárne. V programe nebude chýbať ukážky tavenia skla v dobovej sklárskej peci, či vystúpenia folklórnych skupín.

PRESSBURGER KLEZMER BAND

9.9. 2016 o 18.00, Synagóga Lučenec

Jedinečný koncert do synagógy v Lučenci, ktorý sa uskutoční pri príležitosti pamätného dňa obetí holokaustu a tiež vernisáže diela Memento od Petra Kalmusa. Prvá slovenská formácia, inšpirujúca sa emotívnou a tanečnou hudbou zo strednej a východnej Európy známou ako klezmer, je zároveň najlepšie hodnotenou skupinou svojho zamerania na území bývalého Československa. Jej energický hudobný „kokteil“ je podmanivo namiešaný zo židovskej, z balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru.

SCIENCE SHOW

11.9. 2016 14.30 a 16.30, OC Galéria

Science show, ktorú predvedú vyškolení pracovníci Science centrum VIDA, Brno. Show trvá 45 minút, je plná zaujímavých pokusov s ohňom, tekutým dusíkom a ďalšími zaujímavými prvkami.

AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI

20.9. 2016 o 19.00, Divadlo B. S. Timravy Lučenec

Porozumieť ženám? Nemožné(?). Nahliadnite za oponu večných mužských únikov a priblížení sa svetu žien a riešenia dilemy : s nimi alebo bez nich? Rozohrané situácie prinesú množstvo zábavných momentov, nečakaných zvratov a zápletiek a možno aj odpoveď na otázku, či je vôbec možné žiť bez žien a ich večných mánií. Skvelé divadelné predstavenie v ktorom účinkuje aj Lučenčan Ján Jackuliak. Okrem nášho rodáka s v tejto celosvetovo obľúbenej veselohre predstavia aj Branislav Deák, Ján Jackuliak / Marián Mitaš, Gregor Hološka, Milan Bahul.

BESEDA S JURAJOM ČERVENÁKOM

22.9. 2016 o 17.00, Hradné múzeum vo Fiľakove

Beseda so spisovateľom Jurajom Červenákom zaujme hlavne priaznivcov dobrodružnej literatúry z rôznych historických období. O tom, že Červenák je úspešný spisovateľ, svedčí aj to, že je jedným z mála u nás, ktorého písanie uživí.

KONCERT SLOVENSKÝ KOMORNÝ ORCHESTER

22.9. 2016 o 19.00, Synagóga Lučenec

Špičkové hudobné profesionálne teleso z Bratislavy pod umeleckým vedením Ewalda Danela. Aj ďaleko za hranicami našej vlasti uznávaný komorný orchester , ukončí nádherným koncertom Lučenské Kultúrne Leto 2016. Príďte sa presvedčiť, že krása hudby je nekonečná a že vážna hudba je skutočným umením.

ZBERATEĽSKÁ BURZA STAROŽITNOSTÍ

25.9. 2016 o 7.00, Mestská tržnica Lučenec

Hoci je burza pravidelnou akciou, predsa si ju dovolíme zaradiť medzi top akcie mesiaca. Jedinečná, neopakovateľná atmosféra sa dá zažiť iba tu. Príďte kúpiť, predať či vymeniť zberateľské a historické predmety z minulých čias všetkých zberateľských odborov, starožitnosti, ale aj predmety z domácností či iné zaujímavosti a kuriozity.

JESENNÝ DIVADELNÝ FESTIVAL

4. – 27.9. 2016, Mestské kultúrne stredisko Fiľakovo

Divadelné predstavenia známych aj menej známych autorov ponúka IV. jesenný divadelný festival vo Fiľakove. Predstavia sa tu divadelné súbory z Poľska, Maďarska aj Slovenska. Diváci sa môžu tešiť na také známe hry ako Hamlet, či Vraždy v Elsinore od Shakespeara, ale aj rozprávkové predstavenia.

ADVOKÁCIA VČERA A DNES

6.9. – 30.9. 2016, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Výstava ako celok je výsledkom spolupráce univerzitnej knižnice a Slovenskej advokátskej komory. Príbeh advokácie sa odvíja v unikátnych paneloch, ktoré mapujú jej vývoj od čias starého Ríma po súčasnosť.

Čítajte tiež:

"Šikovné víkendové tipy pre Lučenčanov. Výber akcií, ktoré netreba prehliadnuť ":http://lucenec.dnes24.sk/…adnut-248844

Vo Fiľakove predstavia ocenené snímky. Uvidíme to najlepšie z fotomaratónu

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Lučenca
8
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM