Ľubomíra Karmanová Správy

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Lučenca, ktoré by bol hriech nezažiť

Región v okolí Lučenca je bohatý nielen na množstvo architektonických krás, ale aj tých prírodných. Mnohé z nich sú známe, ale iným sa takejto slávy až tak nedostalo. Pripravili sme si pre vás päticu z takýchto miest, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Lučenca, ktoré by bol hriech nezažiť
Foto: Jozef Beňovský

Javor nad Budinou

Ploché chrbáty hôr a náhorné planiny Ostrôžok sú priam ideálne na nenáročnú turistiku. Dovidíte odtiaľto na Poľanu s rázovitým Podpoľaním. Veľmi pekný je aj pohľad južným smerom. Vidieť nielen vzdialené Bralce, ale aj blízke Jasenie a Budinskú skalu.

Bralce nad Tuhárom

Každý turista pozná Gerlach, Ďumbier, či Kráľovu hoľu. No aj iné vrchy sa blížia svojou výškou k úctyhodnej tisícovke. Jedným z nich je aj vrch Bralce, ktorý sa svojou výškou 817 metrov radí síce až na 48. priečku najvyšších vrchov Slovenska, ale svojou krásou v ničom nezaostáva. Vrch leží nad obcou Tuhár. Aj pod Bralcami je podľa skúsených turistov možností na obdivovanie prírody neúrekom. Pod vrchom je zopár čadičových stĺpov a jedna diera, ktorá sa síce nepovažuje za jaskyňu, ale stojí za to ju preskúmať.

Jánošíkova izba

Budinská skala predstavuje obnažené čelo lávového prúdu zvetrané do zaujímavých skalných útvarov. Toto chránené územie leží v nadmorskej výške 765 metrov. Nájdete tu jaskyňu Jánošíkova izba, ktorá je tak malá, že sa do nej vôjde tak 10 osôb, no za návštevu určite stojí. Najrozprávkovejší pohľad vraj ponúka v zime, kedy je plná ľadových kvapľov.

Ragač

Za návštevu určite stojí aj vyhasnutá sopka Vrch Ragáč, ktorý leží v nadmorskej výške 537 metrov. Je starý približne 1,4 milióna rokov. Vrcholové časti tohto naozaj zaujímavého geologického útvaru tvorí troskovitý kužeľ. Nájdeme tu falošné jaskyne – dutiny po výfukoch sopečných pár. Pod vrcholom sa nachádza kamenné more a cerový les. Z Ragáča je nádherný výhľad na celý kraj.

Hrady pri Šuriciach

Priamo nad obcou Šurice sa vypína bralo nazývané Soví hrad. Dnes už nič nenasvedčuje tomu, že tu kedysi hrad skutočne stál, no pozornému oku návštevníka neujdú diery na trámy. Ak, však, nevyleziete cez 9 metrov vysokú skalu na najvyššiu časť brala, bude vám miesto pripomínať iba pôsobivý výtvor prírody. Bralo sa vytvorilo ako výplň sopečného komína začiatkom štvrtohôr.

Zo Šuríc sa dostanete aj na Pohanský hrad. Je to tajomná lávová hora, na ktorej sa nachádzajú zvyšky kamenného valu starých Keltov, pozostatky slovanského hradiska, a tiež niekoľko nesprístupnených jaskýň, ktoré kedysi obývali naši pravekí predkovia. Lokalita bola pre svoj význam vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu.

Foto: Jozef Beňovský

Krásy Novohradu stoja za povšimnutie
7
Galéria
Foto: Jozef Beňovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM