Ľubomíra Karmanová Správy

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Lučenčana na sto honov :)

Informácie len pre zasvätených! Každé mesto má svoje špecifická, prípadne, je preňho niečo charakteristické. Lučenec nie je v tomto výnimkou. Myslíte si, že ste Lučenčan od kosti?

Ilustračný obrázok k článku Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Lučenčana na sto honov :)
Zdroj: Dnes24.sk

Lučenec tak, ako každé iné mesto má svoje špecifiká, o ktorých vedia len tí ľudia, ktorí tu žijú x rokov. Ten, kto cez naše mesto len prechádza, prípadne tu bol párkrát ako turista alebo nebodaj bol u nás na jarmoku, nemá určite o týchto veciach ani páru. Zozbierali sme pre vás pár faktov…

Ak si teda dvaja ľudia z Lučenca sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve na týchto veciach, a nik iný im nebude rozumieť…

Kúpele, kde sa nekúpe

Ak niekomu poviete, že v našom meste sú kúpele, hneď si predstaví, že ide o niečo podobné, ako v iných kúpeľných mestách. V lučenských kúpeľoch sa, ale, nekúpe. Prečo sa oblasť v neďalekých lesoch, kde dlhé roky stála obľúbená reštaurácia a kaviareň nazýva práve kúpele, to už asi vedia len skutoční pamätníci. Z historických prameňov sa dozvedáme, že kúpele tu boli otvorené v roku 1818. Kúpalo sa vo vaniach napustených teplou, železitou vodou. Cesta smerujúca ku kúpeľom, získala elektrické osvetlenie v roku 1933. V tom čase tu bolo ešte niekoľko vaní a jeden spoločný bazén, avšak služby kúpeľov využívalo už len málo ľudí. Z tohto dôvodu kúpele po čase aj zanikli.

Ni

Kto na otázku záporne odpovie „ni“, je zaručene z Lučenca. Aj keď naše mesto nemá svoje typické nárečie, je pár slov, ktoré Lučenčanov vystihujú. Jedným z nich je práve slovko „ni“. Okrem toho nás, údajne, obyvatelia iných kútov Slovenska, rozoznajú aj podľa prízvuku a to aj napriek tomu, že sa nám zdá, že naša reč patrí medzi tie spisovnejšie.

Artézska – voda, ktorá chutí, aj nechutí

Voda, ktorú Lučenčania majú zadarmo a doslova ju milujú. Návštevníci mesta jej zase až tak na chuť prísť nevedia. Trochu slanšia, charakteristická príchuť, ju pre niektorých ochutnávačov robí nepiteľnou. Napriek tomu pramene, kde táto jedinečná voda vyviera sa tešia veľkej popularite a v mnohých domácnostiach fľaše s artézskou nikdy nesmú chýbať.

Kamenné kvety

Kedysi fontána s umeleckým dielom, dnes umelecké dielo bez fontány. Pozostatok stavby, ktorá dominovala Námestiu Republiky bol spočiatku odsúdený na zánik. Vďaka aktivistom z mesta, sa však umelecké dielo významného sochára zachovalo a už onedlho získa nový šat, aj miesto, ktoré bude zdobiť. Sídlisko Rúbanisko tak zachová cenné fragmenty fontány a bude možno výnimočné práve týmto dielom. Veď na ktorom inom sídlisku kvitnú kamenné kvety?

Ježiš

Ku každému mestu neodmysliteľne patria aj nezameniteľné tváre a nezabudnuteľné postavičky. Aj Lučenec má takých niekoľko. Od čudáka, ktorý krikom a rýchlym krokom brázdil ulice mesta, až po odvážlivca, ktorý nemal problém vbehnúť do cesty autu za plnej premávky a jasnými gestami dať okoloidúcim na javo, čo si o nich myslí. Každému, kto tieto postavičky nepozná, by možno aj nahnali strach, no Lučenčania si na svojich spoluobyvateľov zvykli. Jedným z najneprehli­adnuteľnejších tvárí je určite Ježiš. Pozná ho tak každý a nazýva sa tak aj on sám. Malý muž, so zvláštnou charizmou a celým svojim majetkom v jednej igelitke.

A čo si myslíte vy? Máte tiež zaujímavé tipy na to, čo nás Lučenčanov robí výnimočnými a jedinečnými? Napíšte nám svoje názory a postrehy na adresu: pavlovicova@global24.sk a podeľte sa o ne s nami, aj našimi čitateľmi.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Lučenca, ktoré by bol hriech nezažiť

Na Rúbanisku vysádzajú známe kamenné kvety z námestia: Takto to bude vyzerať! VIZUALIZÁCIA vnú­tri

Vianočné tipy šikovných Lučenčaniek: Toto zvládne každá gazdinka! FOTO ako inšpirácia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM