Peter Klimant Rôzne

Tradícia, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu: Kubo a betlehemci sa opäť vydali na púť

Tradície si treba uchovávať. To majú na pamäti aj ľudia v našom regióne. V neďalekej dedinke na sviatok Božieho narodenia vyštartoval Kubo a betlehemci z miestneho kostola na špeciálnu dvojdňovú púť.

Ilustračný obrázok k článku Tradícia, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu: Kubo a betlehemci sa opäť vydali na púť
Zdroj: TASR

Jasličková pobožnosť na sviatok Božieho narodenia sa v Detvianskej Hute v okrese Detva neniesla len v obrade tradičnej liturgie. Tamojší kostol je aj miestom, kde začali svoju dvojdňovú púť po asi troch stovkách domov v rozľahlom chotári, Kubo a betlehemci.

„Pochôdzky po domoch sú v réžii štyroch betlehemských skupín. Len jedna by to nedokázala zvládnuť,“ povedala starostka D. Huta Jana Hrončeková. „Svojich koledníkov má skoro každá miestna časť,“ dodala.

Pochôdzky betlehemcov v krajine pod Poľanou patria k vianočnému koloritu už dlhé desaťročia a prenášajú sa z generácie na generáciu. Chlapci v tínedžerskom veku preberajú štafetu od svojich starších kamarátov, ktorí už majú iné záľuby.

Tí najstarší, s hlavou už v chomúte vravia, že pochôdzkovali ich otcovia a dedovia a krajinou s cepáľmi v ruke chodili už aj ich pradedovia v medzivojnovom čase. Ovčia vlna, v ktorej je oblečený sprievodca betlehemcov a postrach detí – Kubo, má u niektorých aj viac ako polstoročia.Miestne deti sa však už zašpineného Kuba veľmi neboja. Vidia ho totiž každý rok. To skôr deti z mesta, ktoré sú na D. Hute na návšteve u starých rodičov, majú z neho strach a schovávajú sa, kde sa dá.

Každú z betlehemských skupín čakajú nielen naučené kolednícke rýmovačky, ale aj poriadny kus cesty. Domy v častiach Štoliansko, Vrchdobroč, Komárno, Žabica a Bratkovica sú od seba vzdialené aj niekoľko kilometrov.

Odmenou za koledy býva pohárik domácej pálenky, koláče a klobása, ale aj peniaze, ktoré vraj dnes hýbu aj tým dedinským svetom. Najdôležitejšia pre všetkých je ale pri zastaveniach v každom dome dobrá zábava a svojský dedinský humor.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM