Michaela Mozolányová Rôzne

Turisti v našom meste: Koľkým z nich Lučenec učaroval a zdržali sa dlhšie?

Lučenec ponúka množstvo krás, ktoré každoročne prilákajú desiatky návštevníkov zo Slovenska, ale i zahraničia. Zisťovali sme, koľko turistov oslovilo naše mesto natoľko, že ostali aj na noc, prípadne na pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Turisti v našom meste: Koľkým z nich Lučenec učaroval a zdržali sa dlhšie?
Zdroj: TASR

Počas minulého roku zaregistrovali v Lučenci spolu až 21 910 prenocovaní. „Turisti prichádzali najmä z celého Slovenska a Českej republiky. Mali sme však aj návštevníkov napríklad z Francúzska, USA, Mexika, Poľska, Maďarska, Veľkej Británie, Nemecka ale aj Belgicka,“ uviedla Mária Bérešová, hovorkyňa mesta Lučenec. V roku 2013 predstavovala daň za prenocovanie sumu 0,35 eur za jednu noc. Výška dane za prenocovanie tak v roku 2013 dosiahla sumu 7 668, 50 eur.

Mesto je z hľadiska dostupných služieb považované za obchodné spoločenské a kultúrne centrum Novohradu a je rodiskom a pôsobiskom mnohých významných osobností slovenského spoločenského života. Mestské informačné centrum v Lučenci disponuje aj štatistikou návštevnosti centra zahraničnými a slovenskými turistami alebo obyvateľmi mesta Lučenec. „Za rok 2013 navštívilo centrum 3 011 ľudí. Počet turistov, ktorí navštívili mesto Lučenec, je však podstatne vyšší.,“ uviedla hovorkyňa.

Najväčším lákadlom jednoznačne Novolandia

Podľa slov hovorkyne medzi turistami bodovalo minulý rok jednoznačne termálne kúpalisko Novolandia v Rapovciach, ktoré malo najväčšiu návštevnosť. „Veľa turistov však navštívilo v meste aj Novohradské múzeum a galériu, Kubínyiho námestie s pamiatkami, Židovskú synagógu a Mestský park. Mnohí turisti a návštevníci mesta sa zúčastnili aj na kultúrnych a športových podujatiach v meste,“ povedala. Veľkú návštevnosť turistov zaznamenali v meste počas štyroch dní v rámci podujatia Dni mesta 2013. Tiež vyhľadávané bolo podujatie Medzinárodný Novohradský folklórny festival a Divadelná jeseň.

Perspektívne výstavy cestovného ruchu

Mesto Lučenec sa ako obchodné, spoločenské a kultúrne centrum Novohradu sa ľuďom odprezentovalo aj na významnom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour, ktorý sa konal od 30. januára do 2. februára 2014 v Bratislave. Minulý rok sa mesto zúčastnilo výstavy cestovného ruchu Utazás 2013 v Budapešti a v rámci rozvoja cezhraničných vzťahov s partnerskými mestami sa odprezentovalo svojimi atraktivitami a ochutnávkami miestnych špecialít na podujatiach Letní Lounské vábení v Českej republike a výstavy „U susedov“ v Salgótarjáne v Maďarsku. „V roku 2014 sa taktiež plánujeme zúčastniť oboch výstav v Maďarsku aj v Česku,“ dodala hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM